Home DIVERSE VACCIN ANTI-COVID: NU EXISTĂ SUFICIENTE DATE CLINICE PENTRU GRAVIDE, MAME CARE ALAPTEAZĂ ȘI COPII MICI

VACCIN ANTI-COVID: NU EXISTĂ SUFICIENTE DATE CLINICE PENTRU GRAVIDE, MAME CARE ALAPTEAZĂ ȘI COPII MICI

0
VACCIN ANTI-COVID: NU EXISTĂ SUFICIENTE DATE CLINICE PENTRU GRAVIDE, MAME CARE ALAPTEAZĂ ȘI COPII MICI

Până în prezent nu există suficiente date clinice care să confirme că vaccinarea anti-Covid la femeile însărcinate și la mamele care alăptează este sigură, dar nici că ar fi contraindicată, potrivit FDA (Agenției Americane a Medicamentelor).

 Niciunul dintre vaccinurile existente împotriva coronavirusului nu a fost testat pe gravide, mamele care alaptează sau copiii mai mici de 12 ani. Vaccinul Pfizer/BioNTech, primul vaccin anti-Covid care va ajunge în curând în România este destinat persoanelor cu vârsta de peste 16 ani, arată aceeași sursă.

Există experți care susțin că, și în cazul vaccinului anti-Covid ar trebui să se aplice aceleași recomandări generale ca și în cazul celorlalte vaccinuri folosite în perioada de sarcină și să se analizeze următorul aspect: dacă probabilitatea de a se infecta cu acest virus este crescută, atunci și beneficiile vaccinului vor depăsi efectele adverse.

Cu toate acestea, principala recomandare formulată de FDA în legatură cu vaccinarea gravidelor și femeilor care alaptează este următoarea: “Daca ești însărcinată sau alăptezi, discută despre opțiunile pe care le ai cu medicul tău”.

Reamintim că principalele efecte secundare care au fost raportate în cazul vaccinului Pfizer/BioNTech sunt următoarele: durere în zona injectării, oboseală, dureri de cap, dureri musculare, frisoane, febră, umflătură în zona injectării.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here