Home EXTERNE UE ESTE PREGĂTITĂ DE SCENARIUL „NO DEAL” DUPĂ DIVORȚUL DE MAREA BRITANIE, DECLARĂ VON DER LEYEN

UE ESTE PREGĂTITĂ DE SCENARIUL „NO DEAL” DUPĂ DIVORȚUL DE MAREA BRITANIE, DECLARĂ VON DER LEYEN

0
UE ESTE PREGĂTITĂ DE SCENARIUL „NO DEAL” DUPĂ DIVORȚUL DE MAREA BRITANIE, DECLARĂ VON DER LEYEN

Uniunea Europeană (UE) nu poate garanta încheierea unui Acord comercial post-Brexit cu Marea Britanie, iar negocierile din următoarele zile vor fi decisive în această privință, a comunicat miercuri preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

„Următoarele zile sunt decisive. UE este bine pregătită în vederea unui scenariu «no deal»”, a subliniat, în mijlocul Parlamentului European (PE), von der Leyen, potrivit agenției Reuters. „Întrucât avem puţin timp la dispoziţie, vom face tot ceea ce este posibil pentru a ajunge la un Acord. Suntem pregătiţi să fim creativi”, a spus germana. O concurenţă loială şi pescuitul sunt principalele obstacole în încheierea unui Acord care să reglementeze relaţiile comerciale între Londra şi Bruxelles la finalul perioadei de tranziţie, fixat pe 31 decembrie.

Ministrul britanic al Finanţelor, Rishi Sunak, declarase în urmă cu trei zile că Londra şi Bruxelles vor ajunge la un Acord privind relaţiile comerciale post-Brexit. Însă tot el a subliniat că acesta nu trebuie încheiat „cu orice preţ”. „Cred că facem progrese în discuţii şi sper în continuare că putem ajunge la o decizie”, a susținut Sunak.

„Suntem absolut rezonabili în solicitările noastre şi dăm dovadă de consecvenţă şi transparenţă în acest proces despre ceea ce este important pentru noi. Dar în orice caz vom reuşi”, a adăugat el.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie acest an, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here