Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că prima tranșă, de trei miliarde de euro, din împrumutul SURE al Uniunii Europene pentru România va fi virată peste câteva zile. SURE este un instrument de ajutor financiar al Uniunii pentru plata șomajului tehnic și alte forme de suport către anteprenori și afaceri care suferă în urma crizei provocate de COVID-19.

„În câteva zile prima transă din instrumentul SURE- 3 miliarde euro !!!!Uniunea Europeană a acordat României în cadrul instrumentului SURE, conform cererii părții române, un împrumut în valoare de cca. 4,1 mld. EUR pentru susținerea a 9 mãsuri adoptate de Guvernul României în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19.Banii sunt folosiți pentru a finanța deficitul bugetar apărut în urma creșterii cheltuielilor bugetare cu șomajul tehnic, programul flexibil de muncã și alte mãsuri similare menite sã protejeze angajații și/sau persoanele care desfãșoarã o activitate independentã, precum și pentru finanțarea, în subsidiar a unor mãsuri legate de sãnãtate, în special la locul de muncã.Din punct de vedere al costurilor, împrumutul este acordat la aceiași termeni financiari la care Comisia s-a împrumutat de pe piațã – cupon 0%. Prima transă din acest împrumut, în valoare de 3 mld. EUR și cu maturitate de 14,5 ani urmează a fi disponibilizată României în zilele următoare”, a scris ministrul în ultima sa postare de pe Facebook.

Comisia Europeană a prezentat în vara anului curent Consiliului UE propuneri de acordare de sprijin financiar în valoare de 81,4 miliarde EUR din cadrul Instrumentului SURE pentru 15 state membre. Din această sumă, României i-au fost rezervate 4,1 miliarde de Euro. Instrumentul SURE este un element al strategiei elaborate de UE pentru protejarea cetățenilor și atenuarea consecințelor socioeconomice foarte grave ale pandemiei de coronavirus. Acesta este una dintre cele trei plase de siguranță convenite de Consiliul European pentru a proteja lucrătorii, întreprinderile și statele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.