Luni, plenul Senatului, în calitate de cameră decizională, a modificat art. 202 din Legea educaţiei naţionale 1/2011. Prin noua schimbare, studenții din învăţământul superior de stat vor avea acces gratuit în toate bibliotecile universitare şi bibliotecile central universitare. În plus, studenții români vor avea dreptul la o serie de servicii complementare gratuite în învățământul universitar. Printre care consiliere pentru orientarea în carieră, consiliere psihologică, consiliere academică în afara orelor de curs și accesul la materiale didactice și informative. Propunerea legislativă a fost inițiată de un grup de parlamentari USR. 

„Avem patru mari universităţi – Bucureşti, Cluj, Timişoara, Iaşi – care nu mai au nicio bibliotecă proprie, fiind utilizată biblioteca central-universitară. Iar Consiliile de Administraţie ale bibliotecilor central – universitare din ţară stabilesc o taxă pentru eliberarea permisului de acces la bibliotecile pentru studenţi. Această iniţiativă legislativă vine să corecteze anomalia pe care v-am descris-o şi să asigure ca orice student va avea acces egal şi gratuit atât la bibliotecile universitare, cât şi la cele central-universitare”

a afirmat senatorul Irinei Darău în plenul Senatului.

 

În România, oamenii înmatriculaţi la universităţile care deţin o bibliotecă proprie beneficiază de gratuitate la accesul în spațiile respective şi utilizarea serviciilor aferente. Însă persoanele înmatriculate la universităţile care nu deţin o bibliotecă proprie sau echivalentă sunt nevoite să plătească o taxă pentru serviciile bibliotecilor central-universitare, transmite USR într-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.