Home CULTURĂ #SIMFEST2021: SIBERIA DIN OASE – FILMUL BASARABENILOR DEPORTATI DE STALIN ÎN SIBERIA

#SIMFEST2021: SIBERIA DIN OASE – FILMUL BASARABENILOR DEPORTATI DE STALIN ÎN SIBERIA

0
#SIMFEST2021: SIBERIA DIN OASE – FILMUL BASARABENILOR DEPORTATI DE STALIN ÎN SIBERIA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În cadrul SimFest, a avut loc proiecția filmului documentar Siberia din oase, o docudramă, așa cum o numește regizoarea și scenarista Leontina Vatamanu, care spune patru povești ale câtorva dintre basarabenii care în perioada anilor 40 au fost deportați în Siberia de către regimul stalinist al URSS-ului. 

Proiecția a avut loc la Cinematograful Arta din Târgul Mureș, unde, după vizionare, spectatorii s-au bucurat de o sesiune de întrebări cu regizoarea Leontina Vatamanu și producătorul filmului Virgiliu Mărgineanu. 

Leontina Vatamanu a mărturisit că acest film îi este cu atât mai special cu cât, ea însăși provine din una dintre familiile distruse și destrămate de drama deportărilor, a treia poveste prezentată în film fiind chiar odiseea mamei sale. 

Siberia din oase a primit in 2020, din partea Guvernului Republicii Moldova, Premiul Național Pentru Film.

Foto Razvan Prislopean

Filmul, o producție OWH Studio 2019, e construit din confesiunile a patru protagonişti care au fost ridicaţi şi trimişi forţat în Siberia, în cel de-al doilea val de deportări, în noaptea din 6 spre 7 iulie 1949. Fiecare segment are o istorie separată, iar în ansamblu ele punctează ororile şi dramele prin care au trecut zeci de mii de basarabeni în perioada stalinistă. Filmul este lansat cu ocazia marcării a 70 de ani de la deportările din Basarabia din 1949. Toate întâmplările din acest film sunt adevărate.

SIMFEST este o competiție de film și televiziune, care se desfășoară in perioada 13-18 Septembrie la Târgul Mureș. Este singurul festival de acest fel din România și unul din puținele de gen din Europa. Este organizat în fiecare an de ”Asociația culturală SIMFEST pentru sprijinirea și promovarea creatorilor din media și artele vizuale”. SIMFEST militează pentru profesionalism și pentru libertatea de exprimare a jurnaliștilor și a creatorilor din media. Festivalul promovează, în același timp, jurnalismul local și mass-media comunitare.

Intrarea la filmele din festival este liberă, în limita locurilor disponibile și cu respectarea normelor de siguranță sanitară.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here