Premierul Florin Cîțu a convocat astăzi o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență pentru a decide dacă județul Ilfov și Capitala vor fi carantinate. De asemenea, pe agenda ședinței se află și preluarea stocului de materiale sanitare din depozitele UNIFARM de către Departamentul pentru Situații de Urgență.

Propunere de carantinare a Bucureștiului și a zonei metropolitane a venit din partea experților de la INSP, dar această propunere se dezbate în cadrul comitetului tehnico-științific din cadrul CNSU, ședința a început în jurul orei 9.30 și este în desfășurare. Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat în această dimineață că în acest moment nu se poate lua în calcul să se carantineze Capitala și localitățile limitrofe.

Conducerea interimară a UNIFARM SA cere de urgență modificări legislative pentru deblocarea operațională a companiei și punerea urgentă în utilizare a stocului UNIFARM, în valoare de 650 de milioane de lei, achiziționat în vederea combaterii pandemiei COVID-19, în care se regăsesc, printre altele, 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măști, ochelari și combinezoane de protecție, dezinfectanți și alte materiale sanitare și dispozitive medicale.

Deblocarea de urgență a acestui stoc pentru care Statul Român a cheltuit sume
impresionante de bani este impusă de evoluția negativă a pandemiei și de necesitatea ca
autoritățile să nu cheltuiască noi resurse financiare pentru achiziționarea altor produse
identice.

Conducerea UNIFARM a inițiat în urgență discuții concrete cu Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne cu care a agreat de principiu cedarea stocurilor deținute de UNIFARM necesare combaterii pandemiei COVID-19 către Departamentul pentru Situații de Urgență.

Această propunere va fi discutată în ședința de astăzi, fiind nevoie de aprobarea comitetului pentru a putea promova o inițiativă legislativă pentru preluarea stocului.

În vederea concretizării urgente a soluției propuse, în actualul context politic, este necesară aprobarea în regim de urgență, cu amendamente, a OUG nr. 29/2020, astfel încât materialele și echipamentele să ajungă imediat în sistemul sanitar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.