Home SPORT FOTBAL S-A LĂSAT DE FOTBAL ȘI A DEVENIT CAMPION LA DRIFT ȘI LA KARTING!

S-A LĂSAT DE FOTBAL ȘI A DEVENIT CAMPION LA DRIFT ȘI LA KARTING!

0
S-A LĂSAT DE FOTBAL ȘI A DEVENIT CAMPION LA DRIFT ȘI LA KARTING!

Eduard Niță, câștigătorul din acest an la Clasa Pro2, a face spectacol pe circuitul de drift. Înainte să performeze în această disciplină, Edi a câștigat tot ce se putea în karting.

Eduard Niță are 19 ani și, după doi ani în care a muncit enorm la antrenamente și pe circuitul de drift, a venit și răsplata: în 2021 a ieșit campion național la Clasa Pro2. Edi a moștenit pasiunea pentru mașini de la tatăl său.

“Tata e înnebunit după motorsport, iar la 7 ani mi-a cumpărat un ATV și de acolo a început distracția” – Eduard Niță, campion național la drift, Clasa Pro2. 

Un an mai târziu, tatăl băiatului i-a simțit abilitățile de pilot și l-a înscris la un club de karting. În primii ani, Edi făcea în paralel fotbal și karting.

 „Au început să se suprapună antrenamentele de la fotbal sau chiar meciurile cu antrenamentele de la karting sau concursurile, iar dragostea pentru motorsport a fost mai puternică și am ales să renunț la fotbal” – Eduard Niță, campion național la drift, Clasa Pro2. 

După ce a câștigat tot ce se putea în karting, Edi a făcut trecerea spre drift.

 „Am zis să încerc această ramură a motorsportului să văd dacă am abilități pentru drift. În doi ani am devenit campion național la Clasa Pro2” – Eduard Niță, campion național la drift, Clasa Pro2.

Din dragoste pentru mașini, Edi este student în anul 1, la Facultatea de Mecanică și Tehnologie, specializarea Autovehicule Rutiere, iar pentru 2022 are gânduri mari.

„Anul viitor, voi trece la Clasa Pro, clasa „Regină” a driftului, acolo unde mă voi întrece cu piloți cu o experiență de peste 15 ani în domeniu” – Eduard Niță, campion național la drift, Clasa Pro2.

Eduard Niță a luat cursuri la Școala de Drift Sorin Ene, prima de specialitate din România. 

Este ajutat de tatăl lui

Cel care îi este tot timpul alături, merge cu el la toate etapele de concurs și care se ocupă de mașina de împreună cu Edi este chiar tatăl său, de profesie mecanic auto. 

„Sunt mândru de tot ce a realizat fiul meu. I-am spus, important este să existe plăcere în tot ceea ce face. Dacă faci un lucru care îți place și de care îți este drag, atunci vei avea și rezultate” – Constantin Niță, tatăl lui Edi. 

Ce este driftul?

Driftul este arta de a face o mașină special preparată să abordeze în derapaj controlat un traseu special amenajat, cu maximum de viteză posibilă și cu un unghi cât mai agresiv. Principalul obiectiv nu este cursa contra timp, ci spectacolul. 

Competiția este formată din două faze: calificările și duelurile. Pot participa un număr nelimitat de piloți, dar în urma calificărilor, 32 sau 16 piloți vor lua startul în duelurile eliminatorii, în sistem piramidal. 

În fiecare duel sunt două runde, în care fiecare pilotul va fi lider, respectiv urmăritor. Pilotul lider va încerca să urmeze trasa din calificări, iar cel de-al doilea să-l urmărească perfect pe primul, cât mai aproape de acesta. 

Duelurile se petrec în derapaj controlat, la viteze mari, de 150 km pe oră, în unele cazuri, ceea ce face din acest sport un show extrem de spectaculos, aplaudat și ovaționat de spectatorii care iau parte la cursă. 

În drift sunt două clase: Pro2, cea de semiprofesioniști și Pro, cea de profesioniști.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here