Home EDUCAȚIE PROIECT DE LEGE: PROFESORII TRIMIȘI ÎN JUDECATĂ PENTRU AGRESIUNI SEXUALE AR PUTEA FI SUSPENDAȚI AUTOMAT DE LA CATEDRĂ!

PROIECT DE LEGE: PROFESORII TRIMIȘI ÎN JUDECATĂ PENTRU AGRESIUNI SEXUALE AR PUTEA FI SUSPENDAȚI AUTOMAT DE LA CATEDRĂ!

0
PROIECT DE LEGE: PROFESORII TRIMIȘI ÎN JUDECATĂ PENTRU AGRESIUNI SEXUALE AR PUTEA FI SUSPENDAȚI AUTOMAT DE LA CATEDRĂ!
Prisoner with handcuffs on hands

Senatorul PNL Alina Gorghiu a inițiat o propunere legislativă prin care profesorii trimiși în judecată pentru fapte împotriva libertății și integrității sexuale să fie suspendați de drept de la catedră.

Potrivit inițiatoarei, această inițiativă legislativă vine să corecteze unele neclarități din legea educației 1/2011.

Analizând legislația în vigoare, se observă că, pentru cadrele didactice, spre deosebire de alte categorii de persoane (funcționarii publici, magistrați, polițiști etc.), nu există dispoziții referitoare la suspendarea raporturilor de muncă în cazul săvârșirii unor fapte penale. O reală problemă, atât din punctul de vedere al discriminării (pentru că nimic nu justifică vidul legislativ în cazul acestora), dar și prin prisma naturii locului de muncă (instituția de învățământ).

Expunere de motive, Alina Gorghiu, Inițiator

Varianta nouă a articolulului, conform propunerii de modificare:

Art. 284

Suspendarea de drept

Contractul individual de muncă se suspendă de drept în următoarele situații:

a) cadrul didactic a fost trimis în judecată pentru săvârșirea unor fapte contra libertății și integrității sexuale sau pentru orice alte fapte penale incompatibile cu funcția deținută, până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătorești;

b) față de cadrul didactic a fost dispusă reținerea, arestul la domiciliu, arestarea preventivă, precum și controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauțiune, dacă în sarcina acestuia au fost stabilite obligații care împiedică exercitarea raportului de serviciu, în condițiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here