Home POLITIC PREMIERUL CIUCĂ RĂSPUNDE PROMPT AVERTISMENTELOR TRANSMISE DE GUVERNUL ITALIAN DUPĂ INCIDENTUL ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ O ECHIPĂ DE FILMARE DIN PENINSULĂ: CAZUL TREBUIE CLARIFICAT URGENT!

PREMIERUL CIUCĂ RĂSPUNDE PROMPT AVERTISMENTELOR TRANSMISE DE GUVERNUL ITALIAN DUPĂ INCIDENTUL ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ O ECHIPĂ DE FILMARE DIN PENINSULĂ: CAZUL TREBUIE CLARIFICAT URGENT!

0
PREMIERUL CIUCĂ RĂSPUNDE PROMPT AVERTISMENTELOR TRANSMISE DE GUVERNUL ITALIAN DUPĂ INCIDENTUL ÎN CARE A FOST IMPLICATĂ O ECHIPĂ DE FILMARE DIN PENINSULĂ: CAZUL TREBUIE CLARIFICAT URGENT!

Guvernul a transmis astăzi un comunicat de presă năucitor ca reacție la scandalul stârnit de incidentul dintre senatoarea româncă Diana Șoșoacă și o echipă de filmare din Italia. Faptele s-au petrecut vineri și au fost scoase la lumină abia când jurnalista Lucia Goracci a formulat o plângere la Secția 4 de poliție din Capitală, în care acuza că ar fi fost agresată de soțul senatoarei Diana Iovanovici Șoșoacă în timpul unei întâlniri în care ar fi trebuit să realizeze un interviu cu aceasta. Incidentul în sine, filmat de ambele părți, este încă neclar, mai ales din perspectiva declanșării scandalului.

Din primele declarații pare că cearta a nceput în momentul în care jurnalista italiancă ar fi intenționat să adreseze alte întrebări decât cele agreate cu senatoarea româncă în faza pregătitoare. De aici, lucrurile se complică, și fiecare dintre părți susține că este victima celeilalte. Dacă senatoarea spune că echipa de filmare a refuzat să părăsească locuința în care fusese primită, iar apoi a suspectat că italienii ar fi putut subtiliza ceva din apartament și a cerut ajutorul poliției, ziarista spune că dimpotrivă, nu ar mai fi fost lăsată să plece din casă și ar fi fost sechestrată.

Intervenția poliției nu a lămurit lucrurile și a provocat chiar o escaladare a conflictului, până la momentul la care soțul senatoarei a fost imobilizat de oamenii legii.

Cazul este încă departe de clarificare și va trebui investigat de poliție. El a stârnit însă reacții de o violență greu de înțeles din partea părții italiene. Ministrul de Externe de la Roma a cerut acțiuni concrete ale autorităților române pentru soluționarea cazului, chiar dacă este o speță care în spiritul european trebuie lăsată exclusiv în seama justiției. Autoritățile din Peninsulă au cerut ca Statul Român să își prezinte scuzele pentru acest incident, chiar dacă nu există în momentul de față o sentință definitivă care să arate vinovăția uneia dintre părți.

În tot acest scandal cu elemente extrem de neclare, prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis un comunicat prin care sugerează vinovăția familiei Șoșoacă în producerea scandalului și chiar cere celeritate în desfășurarea anchetei. Este exact genul de atitudine invocată de politicienii europeni interesați să arate că justiția din România e la cheremul unor politicieni și nu se bucură de independență.

Guvernul României condamnă cu fermitate orice acțiune de intimidare a jurnaliștilor sau de obstrucționare a dreptului la liberă informare a cetățenilor. Libertatea de exprimare, dreptul la opinie și accesul la informații sunt garanții ale unei democraţii consolidate și ale funcționării statului de drept. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă consideră inacceptabil acest incident și respinge categoric manifestarea diferențelor de opinii prin violență. Prim-ministrul României este preocupat de acest caz, care trebuie clarificat în regim de urgență de instituțiile abilitate ale statului

Guvernul României

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here