Home CULTURĂ PREMIERĂ LA OPERA DIN IAȘI: UN DECENIU DE SCANDALURI URMAT DE O SUSPENDARE DIN FUNCȚIE

PREMIERĂ LA OPERA DIN IAȘI: UN DECENIU DE SCANDALURI URMAT DE O SUSPENDARE DIN FUNCȚIE

0
PREMIERĂ LA OPERA DIN IAȘI: UN DECENIU DE SCANDALURI URMAT DE O SUSPENDARE DIN FUNCȚIE

Beatrice Rancea, director al Operei Naționale din Iași de nu mai puțin de 10 ani a fost pusă sub control judiciar. Procurorii de la DIICOT afirmă pe baza perchezițiilor făcute la Opera din Iași și la domicliu, că aceasta alături de alți 10 colaboratori ar fi produs un prejudiciu de aproximativ 5 milioane de lei. Aceasta, alături de alte persoane, ar fi folosit sume mari de bani din fondurile alocate de către Ministerul Culturii pentru sprijinirea sectorului cultural din Iași și din București, în scopuri personale.

Începând cu anul 2014, s-a constituit și a acționat, alternativ, în municipiile Iași, respectiv București, un grup infracțional organizat condus de către o persoană, în calitate de manager al unor instituții culturale din municipiile Iași și București, grup la care au aderat ulterior și alte persoane. Membrii grupului au acționat în scopul de a obține sume mari de bani provenind din subvenții și alocări de la bugetul de stat, în speță de la bugetul Ministerului Culturii. Acțiunile acestora vizau delapidarea, în diferite moduri, a subvențiilor acordate de Ministerul Culturii pentru promovarea sistemului cultural prin intermediul Operei Naționale București și a Operei Naționale Române Iași (…) Investigația penală a scos în evidență faptul că activitatea infracțională a grupării a acoperit pe de o parte întreaga gamă a achizițiilor, iar pe de altă parte au vizat și cheltuielile cu colaboratorii și chiriile. Prejudiciul estimat în cauză, până în prezent, este de 5.000.000 de lei.

DIICOT-Comunicat de Presă

Dat fiind faptul că Opera din Iași se află în subordinea Ministerului Culturii, pe baza informațiilor transmise de către DIICOT, acesta a cerut suspendarea contractului de management al Beatricei Rancea.

Având în vedere răspunsul DIICOT primit astăzi, 03.03.2021, conform căruia au fost luate măsuri de control judiciar, inclusiv pentru doamna Beatrice Rancea, aceasta având și obligația de a nu exercita profesia, obligație prevăzută de dispozițiile art. 215  alin 2 lit. e din Codul de Procedură Penală, Ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu a dispus suspendarea contractului de management încheiat cu doamna Beatrice Rancea, pentru Opera Națională Română din Iași.

Ministerul CUlturii- Comunicat

Funcția de manager interimar al Operei Naționale din Iași este acum ocupată de către Florin – Daniel Șandru.

Ca urmare a suspendării contractului de management al doamnei Beatrice Rancea, Ministrul Culturii a numit un manager interimar la Opera Națională Română din Iași. Această funcție va fi ocupată de către domnul Florin – Daniel Șandru, fost secretar de stat – coordonator al Departamentului Centenar în subordinea Cancelariei Prim-ministrului Guvernului României (2016-2017) și fost director al revistei de cultură contemporană „Timpul”, fondată în 1876 (2014-2017), în mandatul său publicația fiind decorată de către Președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural”.

Ministerul Culturii-Comunicat
Sursă foto: RadioHit Iași

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here