Home CULTURĂ PREMIERĂ ABSOLUTĂ PE SCENA OPEREI NAȚIONALE DIN BUCUREȘTI

PREMIERĂ ABSOLUTĂ PE SCENA OPEREI NAȚIONALE DIN BUCUREȘTI

0
PREMIERĂ ABSOLUTĂ PE SCENA OPEREI NAȚIONALE DIN BUCUREȘTI

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 7 mai, începând cu ora 18:30, premiera absolută a operei „Doamna cu Cățelul” de Livia Teodorescu-Ciocănea, după Cehov, în varianta de concert. Libretul poartă semnătura Iulianei Kampert, inspirat de scrierile lui A. P. Cehov. Indicațiile de scenariu au fost realizate de Alexander Hausvater. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta. Cu participarea soliștilor, a Corului și a Orchestrei Operei Naționale București. 

Opera „Doamna cu cățelul”, comandă a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, este o metaforă a dragostei, a zbuciumului sufletesc, a tandreței, a fericirii zădărnicite de conveniențe și prejudecăți. Este o reflectare în termeni muzicali și dramaturgici a universului cehovian. Desfășurarea acțiunii se petrece în „prezența” scriitorului care intră în relație cu personajele sale.

Nuvela lui Cehov cu același nume vorbește despre emanciparea femeii în societatea de la sfârșitul secolului XIX, despre adulter și aspirația spre fericire prin împlinirea dragostei. Iuliana Kampert a  constituit firul dramatic printr-o reasamblare a momentelor nuvelei și l-a suplimentat prin introducerea unor personaje din alte povestiri ale lui Cehov care intră în relație cu personajele din nuvela de referință pentru a întări prezența vocii cehoviene (Nikolai din „Soția”; Vasiliev din „Criza de nervi” și Pavel din „Despre dragoste”).

Următoarea reprezentație a titlului „Doamna cu cățelul” va avea loc duminică, 8 mai, începând cu ora 18:30. 

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here