Home JUSTIȚIE PLENUL CAMEREI DEPUTAȚILOR VA DEZBATE ASTĂZI MODIFICAREA CODULUI DE PROCEDURĂ PENALĂ

PLENUL CAMEREI DEPUTAȚILOR VA DEZBATE ASTĂZI MODIFICAREA CODULUI DE PROCEDURĂ PENALĂ

0
PLENUL CAMEREI DEPUTAȚILOR VA DEZBATE ASTĂZI MODIFICAREA CODULUI DE PROCEDURĂ PENALĂ

Plenul Camerei Deputaților va dezbate și vota, astăzi, la ora 17.00, în calitate de for decizional, proiectul de lege care prevede că de la încheierea procesului, judecătorii au la dispoziţie cel mult 120 de zile pentru pronunţarea sentinţei şi motivarea hotărârii lor. Astfel, o persoană condamnată nu poate fi închisă până când nu află motivele în baza cărora a fost trimisă la închisoare. 

Propunerea legislativă vine să pună în acord Codul de Procedură Penală cu decizia din 7 aprilie a CCR, atunci când judecătorii constituționali au stabilit că deciziile instanțelor în domeniul penal trebuie să fie pronunţate doar odată cu motivarea lor, astfel, nimeni nu va mai suferi consecinţele unei condamnări penale fără să cunoască şi motivele şi fără să beneficieze de dreptul de a apela la căile extraordinare de atac.

Motivarea CCR este aici.

Propunerea legislativă, adoptată de Senat, care a intrat pe 28 aprilie în circuitul parlamentar, este iniţiată de senatorii Anca Dragu (USR PLUS), Alina Gorghiu şi Iulia Scântei (PNL) şi deputatul Ioan Cupşa (PNL).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here