Home POLITIC PARLAMENTUL ROMÂNIEI A INVENTAT PRIN LEGE, ÎN PROCEDURĂ DE URGENȚĂ, O NOUĂ MATERIE DE LICEU: ˝ISTORIA EVREILOR. HOLOCAUSTUL˝

PARLAMENTUL ROMÂNIEI A INVENTAT PRIN LEGE, ÎN PROCEDURĂ DE URGENȚĂ, O NOUĂ MATERIE DE LICEU: ˝ISTORIA EVREILOR. HOLOCAUSTUL˝

0
PARLAMENTUL ROMÂNIEI A INVENTAT PRIN LEGE, ÎN PROCEDURĂ DE URGENȚĂ, O NOUĂ MATERIE DE LICEU: ˝ISTORIA EVREILOR. HOLOCAUSTUL˝

Senatul României a adoptat pe 15 noiembrie, în calitate de Cameră decizională, Proiectul de Lege privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor şi a Holocaustului 107 voturi PENTRU, 13 voturi CONTRA și 1 ABȚINERE, din 121 de parlamentari PREZENȚI. Propunerea legislativă fusese adoptată și în Camera Deputaților pe 3 noiembrie cu 270 de voturi PENTRU, 8 voturi CONTRA, 25 de ABȚINERI, și 3 deputați care NU AU VOTAT. În ambele Camere, Proiectul a fost adoptat prin procedură de urgență. Textul de lege prevede, printre altele, modificarea Legii educației naționale prin adăugarea unui articol:

Art.I.- După articolul 18 din Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.l8 din 10 ianuarie 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se introduce un nou articol, art.18*, cu următorul cuprins: 

„Art.l8 (1) Planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional includ «Istoria Evreilor. Holocaustul» ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun. 

(2) Programa şcolară, manualele, materialele didactice şi metodologiile specifice pentru disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» se elaborează de către Ministerul Educaţiei, în colaborare cu Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România «Elie Wiesel» şi membrii Consiliului de onoare prevăzut la art.6 alin.(l) din Legea nr.174/2019 privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 820 din 9 octombrie 2019, şi se aprobă prin ordin al ministmlui educaţiei. 

(3) Cadrele didactice care predau disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» pot beneficia de pregătire profesională şi cursuri de perfecţionare de specialitate, în ţară sau în străinătate.” 

Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ proiectului, pe motiv că tematica aferentă este prea specifică și ar trebui integrată în programa disciplinei ˝Istorie˝. CES avertizează totodată că modificarea planurilor-cadru sunt atributul Centrului Național pentru Politici și evaluare în Educație, din subordinea ministerului Educației, iar modificarea acestora prin lege creează un precedent periculos pentru sistemul de învățământ.

Unul dintre inițiatorii proiectului este chiar actualul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu.

ces461_2021 by Ultimedia on Scribd

Noua disciplină școlară ar putea intra în programa de studii din 2023 și este distinctă de materia Istorie. Inițiativa introducerii unei noi materii în programul liceelor și școlilor profesionale aparține unui grup de șapte senatori și deputați:

Cîmpeanu Sorin Mihai – senator PNL

Dragu Anca Dana – senator USR_PLUS

Ciolacu Ion-Marcel – deputat PSD

Ganţ Ovidiu-Victor – deputat FDGR (minoritãti)

Kelemen Hunor – deputat UDMR

Pambuccian Varujan – deputat UAR (minoritãti)

Vexler Silviu – deputat FCER (minoritãti)

Proiectul votat de senatori a fost depus la Secretarul general și anunțat în plenul Senatului, pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalității legii. În cazul în care nu va fi contestat în termenul legal, textul va merge la promulgare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here