Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a prezentat proiectul de realizare trenului metropolitan, arătând că este vorba despre un “proiect ambiţios”, dar care îşi propune să rezolve o problemă de structură, nu una punctuală.

Prezentarea a fost făcută în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti – Ilfov (ADITPBI) pentru prezentarea proiectului trenului metropolitan. Evenimentul a fost organizat în contextul Săptămânii Europene a Mobilităţii.

Edilul a precizat că Bucureştiul şi judeţul Ilfov au nevoie de dezvoltare, dar, până în prezent, aceasta s-a realizat într-un mod “necontrolat”, “necoordonat” de către autoritatea publică, aspect care a dus la intensificarea traficului rutier.

Tot ce s-a încercat să se facă pe infrastructură au fost eforturi punctuale, care nu au fost coordonate: ‘mai pune un pod aici, mai pune un pod aici’. Dar, nu a încercat să rezolve niciodată problema de ansamblu. Tocmai de aceea, proiectul pe care îl prezentăm azi, trenul metropolitan, este un proiect care încearcă să rezolve – şi sunt sigur că va reuşi să rezolve – o problemă de ansamblu. Şi o să vedeţi săptămânile următoare când o să prezentăm proiectul rutier, care este complementar acestuia.

Nicușor Dan, Primarul Capitalei

Potrivit lui Nicuşor Dan, realizarea trenului metropolitan presupune nu doar o reducere a timpului consumat pe drum, ci şi o diminuare a poluării aerului.

Ce înseamnă tren metropolitan? Înseamnă un metrou care circulă la suprafaţă, cu toate avantajele pe care le are metroul, cu avantajul că avem deja infrastructura CFR existentă. Înseamnă că, dacă locuieşti în Ilfov şi lucrezi în Bucureşti, poţi să îţi laşi maşina la un park and ride, să te urci în trenul metropolitan, să cobori de acolo la Gara de Nord sau în Pipera sau la Gara Obor sau la AFI Cotroceni şi să îţi rezolvi problemele pe care le ai.

Nicușor Dan, Primarul Capitalei

Ştefan Rădulescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov, a menţionat că toate primăriile, alături de CJ, au împuternicit ADITPBI să realizeze acest proiect şi să facă demersurile necesare pentru obţinerea unei finanţări europene.

El a atras atenţia asupra faptului că există un trend “foarte mare” de populare a judeţului, urmare a faptului că mulţi locuitori ai Capitalei, dar şi din alte părţi ale ţării să mută în Ilfov. Rădulescu a subliniat importanţa deblocării traficului.

Este necesar proiectul trenului metropolitan şi îl susţinem cu toată încrederea noastră, cu experienţa Consiliului Judeţean în domeniul transportului public. Este un serviciu public pe care trebuie să îl realizăm la standarde cât mai înalte.

Ştefan Rădulescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Ilfov

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.