Desemnarea premierului pentru primul mandat din rotația convenită cu PSD este o victorie amară pentru liberali. Ambiția de a păstra conducerea executivului în fața puternicilor adversari social-democrați i-a costat pe liberali pierderea unor portofolii extrem de importante și i-a adus din nou în postura de a rămâne singuri la masa negocierilor.

Cel mai grav moment din timpul negocierilor a fost tentativa de preluare a Ministerului Dezvoltării de la UDMR. Discuțiile au fost la un pasa de blocaj, mai ales că Uniunea Maghiarilor a avut de partea sa PSD, care a amenințat că părăsește negocierile dacă UDMR iese din schemă.

După depășirea blocajului, liberalii s-au văzut în situația de a ceda cam tot ceea ce puteau ceda în fața partidului mai puternic din punct de vedere al ponderii electorale. Secretariatul General al Guvernului, dar și ministerele Transporturilor, Finanțelor și Apărării au fost preluate de PSD, iar Dezvoltarea a rămas la UDMR.

Mai mult decât atât, conform acordului de rotație convenit cu PSD, social-democrații vor avea șefia guvernului în momentul viitoarelor alegeri generale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.