Marea Britanie va împrumuta în acest an financiar o sumă record de aproape 400 de miliarde de lire sterline, pentru a acoperi impactul devastator al pandemiei de coronavirus, potrivit ministrului de Finanţe Rishi Sunak. Este cea mai mare sumă contractată de Guvernul Britanic de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

A şasea mare economie a lumii se va contracta cu 11,3% în 2020, cel mai mult de la „Marele Îngheţ” din 1709. Aceste aspecte arată că Marea Britanie a suferit o criză mai mare decât celelalte țări cu economii majore din cauza pandemiei. Regatul Unit este simultan cea mai grav afectată țară europeană de noul coronavirus decât celelalte țări europene, cu un număr de decese de aproape 56.000.

„Urgenţa de sănătate nu s-a încheiat. Iar urgenţa economică abia a început”, a declarat ministrul Sunak, promiţând mai mulţi bani pentru sănătate, infrastructură, apărare şi combaterea şomajului.

În urma acestii împrumut, în valoare de 19% din PIB-ulbritanic, deficitul bugetar va fi aproape dublu faţă de nivelul atins după criza financiară din 2008. Pentru recuperarea acestuia, a fost nevoie de restriţionarea cheltuielilor timp de aproape un deceniu, mai consemnează Reuters.

Șeful finanțelor britanice a anunţat reducerea ajutoarelor destinate străinătăţii şi o îngheţare a salariilor pentru mulţi angajaţi din sectorul public. Cu toate acestea, este de aşteptat să recurgă şi la majorări de taxe pentru a compensa deficitul bugetului britanic.

Costul măsurilor de combatere a coronavirusului este de 280 de miliarde de lire în acest an, peste estimarea anterioară de circa 200 de miliarde de lire. Impactul economic pe termen lung este evaluat la circa 3% din PIB. Şomajul ar urma să urce de la 4,8% în prezent la 7,5%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.