Home POLITIC LIDERII COALIȚIEI AR PUTEA DECIDE ASTĂZI SOARTA CERTIFICATULUI DIGITAL LA LOCUL DE MUNCĂ

LIDERII COALIȚIEI AR PUTEA DECIDE ASTĂZI SOARTA CERTIFICATULUI DIGITAL LA LOCUL DE MUNCĂ

0
LIDERII COALIȚIEI AR PUTEA DECIDE ASTĂZI SOARTA CERTIFICATULUI DIGITAL LA LOCUL DE MUNCĂ

Partidele din coaliția de guvernare se reunesc astăzi din nou pentru o ședință de coordonare, iar unul dintre cele mai fierbinți subiecte luate în discuție se referă la legea privind obligativitatea prezentării certificatului digital la locul de muncă. Noul proiect propus de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a aprins deja spiritele în alianță și a provocat un schimb public de replici între președintele PNL și autorul propunerii legislative.

Concret, noul proiect de lege ar putea să prevadă un număr de teste gratuite pentru nevaccinați care să acopere întreaga lună și să le permită acestora să meargă în continuare la lucru practic fără să se imunizeze. Dacă ideea exista și în prima variantă a legii, blocată acum pe circuitul parlamentar la Camera Deputaților, termenul de aplicare a acesteia a dat startul controverselor. În varianta Rafila a proiectului, teste gratuite sunt suportate de stat pe termen nelimitat, în timp ce proiectul inițial prevedea un număr de maxim 45 de zile în care persoanele neimunizate pot beneficia de testări subvenționate de stat.

Președintele PNL și fostul premier din perioada inițieri primei variante spune că este împotriva unei forme gratuite pe o perioadă nedeterminată, pentru că acest lucru va duce la blocarea procesului de vaccinare, câtă vreme cetățenii își pot asigura accesul la serviciu fără niciun cost. Introducerea certificatului digital a fost o măsură gândită tocmai ca să stimuleze procesul de vaccinare, spune Cîțu.

De cealaltă parte, medicul Rafila a reacționat ferm și prompt la declarațiile lui Cîțu și a spus că asemenea discuții se poartă în primul rând în coaliție, și abia apoi sunt expuse în spațiul public.

Termenul proipis de ministrul Sănătății pentru adoptarea legii privind certificatul digital la locul de muncă este sfârșitul anului, ceea ce limitează drastic spațiu de negociere al partidelor din coaliție. Dacă doresc să respecte data limită pe care au promis-o, politicienii ar trebui să tranșeze cât mai curând diferențele de viziune și să agreeze asupra unei variante finale, pe care să po introducă în circuitul parlamentar pentru adoptare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here