Președintele UDMR a reluat, într-o apariție televizată la Antena 3, pledoaria pentru autonomia pe criterii etnice a unor regiuni din România. Fidel obiectivului declarat public în ultimii ani, Hunor încearcă să transmită ideea că proiectul de autonomie urmărit de Uniunea maghiarilor nu are nimic de-a face cu o posibilă mișcare secesionistă.

“Noi am spus de fiecare dată şi sunt de acord cu dumneavoastră că trebuie o abordare extrem de echilibrată şi cu argumente şi de fiecare dată trebuie să spui că nici autonomia locală, nici autonomia regională, nicio formă de autonomie nu lezează unitatea statului român şi integritatea teritorială. Astea sunt lucrurile care trebuie precizate de fiecare dată şi eu încerc când discutăm serios şi cu argumente despre orice formă de subsidiaritate sau de autonomie să încep cu această frază: nu lezează integritatea teritorială şi unitatea naţională”

DECLARAT KELEMEN HUNOR, pentru ANTENA 3.

Prima reacție din partea unuia dintre fruntașii PNL nu a întârziat. Într-o postare publicată pe contul său de Facebook, prim-vicepreședintele liberal Rareș Bogdan atrage atenția că autonomia pe criterii etnice este un demers periculos, care poate duce la derapaje grave.

Dar, dragă Hunor: atunci când autonomia se cere a fi funcțională după criteriul etnic, avem o problemă. Nu cu o minoritate, ci cu intenția de a înlocui competența cu numele din buletin. În istorie, nu neapărat doar a României, opțiunea atitudinii pe criterul etnic, culoarea pielii, confesiunea religioasă au făcut ravagii. Asta trebuie să iertăm, dar să nu uităm, pentru a nu ajunge iar, Doamne ferește, la mugurii dezbinării. Știi și tu, știu și eu, există încă oameni care nu se pot dezbăra de trecut. Nu sunt de condamnat. Dar trebuie să le explicăm că nu tradițiile, limba, cultul religios trebuie să fie criteriul dezvoltării comunităților, ci dorința de a ne iubi. Trebuie să facem pasul de la a ne tolera la a ne iubi, dacă suntem creștini. Azi un om, mâine altul. Ce minunate sunt dansurile ungurești, tocănițele, copiii care spun poezii în limba maternă sub steagul României! Ce bune sunt pacea și înțelegerea, nu ura, discordia, sabotajul!

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.