Scriitorul britanic de romane de spionaj John le Carré a murit la vârsta de 89 de ani, în urma unei lupte scurte cu pneumonia. Anunțul a fost făcut public de către agentul său literar și confirmat de familie. Aceștia au precizat că decesul nu are legătură cu virusul COVID-19.

David John Moore Cornwell, cu pseudonimul John le Carré, a fost un scriitor de romane de spionaj axate pe perioada Războiului Rece. S-a născut pe 19 octombrie 1931 în Poole (Dorset) și a lucrat în anii 1950 şi 1960 pentru serviciile secrete britanice MI5 şi MI6, iar în cărțile sale și-a valorificat propria experiență de spion. 

Scriitorul și-a câștigat faima odată cu romanul The Spy Who Came In From The Cold („Spionul care a ieșit din joc”), scris în 1963, pe când era un tânăr diplomat în post la Bonn, fosta capitală a Germaniei Federale. Celebritatea a fost imediat sporită și de succesul filmului realizat după carte, cu Richard Burton în rolul principal. 

Trailerul poate fi urmărit aici: (794) The Spy Who Came In from the Cold (1965) ORIGINAL TRAILER [HD 1080p] – YouTube

Jonny Geller, agentul său literar, spune că John le Carré  a fost „un gigant incontestabil al literaturii engleze”, care „a definit epoca Războiului Rece și a spus fără frică adevărul despre putere”. 

„Am pierdut o mare figură a literaturii engleze, un om de o mare înțelepciune, bunătate, umor și inteligență”

Johhny Geller, agentul literar, a declarat pentru BBC

Le Carré a scris 25 de cărți, unele fiind transformate în filme („The Constant Gardener”, „The Tailor of Panama”, „Tinker, Tailor, Soldier, Spy”), în timp ce „The Night Manager” a devenit un serial de succes la BBC. Romanele sale aduceau ceva nou și neașteptat în romanul de spionaj, atunci în plin Război Rece, respectiv noțiunea de responsabilitate morală. 

În romanele scriitorului, cititorul rar întâlnește tensiune fiză și violență, drama romanelor lui le Carré fiind psihologică și morală.

Brexitul, o idioțenie pentru John le Carré

John le Carré a fost un adversar total al Brexitului și a liderilor populiști, precum Boris Johnson. În anul 2019, scriitorul a lansat ultimul său roman, Agent Running in the Field, în care i-a făcut un portret dur premierul britanic, descris drept un „porc ignorant”, şi a numit Brexitul o „demență”.

Cu ocazia apariției acestei cărți, o publicație spaniolă a publicat un interviu interesant cu autorul, prin care acesta și-a exprimat opinia cu privire la Brexit.

„Ideea că putem părăsi cea mai mare piață din lume pentru a intra pe cea americană e înspăimântătoare. Nu pricep asta, nici politic, nici economic. Avem un guvern de Mickey Mouse, de oameni de mâna a doua. Ministrul de externe e un om pe care îl disprețuiesc profund, un om stupid și un negociator inept….E dificil astăzi să fii în același timp britanic și european. Demonizarea Europei, așa cum o face presa britanică, pare un proces imposibil de oprit. Să nu uităm că 80% din presa britanică e în mâinile unor oligarhi care trăiesc în paradisuri fiscale. Cine atunci profită de Brexit?”

John le Carré, scriitor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.