Home POLITIC GUVERNUL A APROBAT PROIECTUL DE LEGE PENTRU OCROTIREA PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI INTELECTUALE SAU PSIHOSOCIALE (VIDEO)

GUVERNUL A APROBAT PROIECTUL DE LEGE PENTRU OCROTIREA PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI INTELECTUALE SAU PSIHOSOCIALE (VIDEO)

0
GUVERNUL A APROBAT PROIECTUL DE LEGE PENTRU OCROTIREA PERSOANELOR CU DIZABILITĂȚI INTELECTUALE SAU PSIHOSOCIALE (VIDEO)
Business concept, successful disabled people at work. Happy successful young man in wheelchair giving a high five to his pretty female coworker with dreadlocks, laughing and cheering their success.

Consilierul de Stat Mădălina Turza a prezentat astăzi principalele modificări pe care proiectul adoptat de guvern le aduce în legislația dedicată ocrotirii persoanelor cu dizabilități. Reforma promovată de executiv elimină punerea sub interdicție a persoanelor cu dizabilități, în acord cu o decizie a Curții Constituționale, dar și cu legislația europeană. Odată cu adoptarea legii, punerea sub interdicție se va putea face doar gradual, după o evaluare atentă și individualizată a fiecărui caz. Orice măsură de ocrotire specială se va institui doar pe intervale de timp determinate, cu posibilitatea de prelungire la finalul acestora.

Persoanele cu dizabilități se vor putea căsători și vor putea adopta copii, dar numai după o evaluare care să arate în ce măsură are posibilitatea de a lua decizii în cunoștință de cauză.

Tutela specială este o măsură de ocrotire instituită doar prin decizia unei instanțe și numai în situații excepționale, atunci când se constată că persoana în cauză nu își poate apăra drepturile patrimoniale și nu există soluții alternative pentru protecția drepturilor acesteia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here