Home ECONOMIE GUVERNUL A APROBAT ASTĂZI NORMELE METODOLOGICE PENTRU NOUA AMÂNARE LA PLATA RATELOR

GUVERNUL A APROBAT ASTĂZI NORMELE METODOLOGICE PENTRU NOUA AMÂNARE LA PLATA RATELOR

0
GUVERNUL A APROBAT ASTĂZI NORMELE METODOLOGICE PENTRU NOUA AMÂNARE LA PLATA RATELOR

Solicitarea de suspendare a obligațiilor de platã poate fi formulatã de debitor cel mai târziu pânã la data de 15 martie 2021, iar creditorul trebuie sã comunice debitorului decizia în termen de maximum 15 zile calendaristice, pânã la data de 31 martie 2021. Modificarea clauzelor contractuale, ca efect al aprobãrii solicitãrii debitorului, se realizeazã fãrã încheierea de acte adiționale la contractul de credit, ci prin notificarea debitorului în termen de 30 zile calendaristice de la primirea solicitãrii complete. 
Actul normativ adoptat astãzi prevede cã persoanele pot beneficia de suspendarea plãții obligațiilor rezultate din creditele accesate pe o perioadã de maximum nouã luni, în aceastã perioadã fiind incluse atât moratoriul legislativ implementat anterior, cât și moratoriile non-legislative. 
Condițiile necesare pentru a putea solicita suspendarea plãții obligațiilor sunt: creditele au fost acordate pânã la data de 30 martie 2020 inclusiv, creditul nu a ajuns la scadențã pânã la data solicitãrii formulate de debitor, nu a fost declaratã scadența anticipatã a creditelor pânã la data de 31 decembrie 2020 inclusiv și debitorul nu înregistreazã restanțe la data solicitãrii suspendãrii obligației de platã. 
Poate beneficia de acordarea facilitãții de suspendare a obligației de platã a ratelor, dobânzilor și comisioanelor aferente creditului, debitorul ale cãrui venituri au fost afectate direct sau indirect de situația gravã generatã de pandemia COVID-19. Debitorul, cu excepția persoanelor fizice, trebuie sã declare pe propria rãspundere diminuarea veniturilor/încasãrilor medii lunare cu minimum 25% în ultimele trei luni anterioare solicitãrii suspendãrii obligațiilor de platã prin raportare la perioada similarã din anii 2019/2020 și faptul cã se aflã în imposibilitatea de a onora obligațiile de platã aferente creditului. 

https://europa.eu/taxedu/home_ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here