Comitetul Național pentru Situații de Urgență va actualiza în această seară lista țărilor cu un risc epidemiologic ridicat. Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor a cota Grecia cu coeficientul de infectare de 3.46 și va trece pe lista roșie.

Dacă țara din care vine persoana respectivă este în zona galbenă, persoana nu intră în carantină dacă este vaccinată sau prezintă un test PCR, nu mai vechi de 72 de ore. Dacă este din zona roşie, fie persoana este vaccinată, fie intră în carantină. Testul nu mai scuteşte de carantină.

Măsura carantinei se aplică pentru 14 zile, dar rămâne valabilă şi prevederea potrivit căreia dacă o persoană carantinată face un test COVID-19 în a opta zi de carantină şi rezultatul e negativ poate ieşi din carantină în a zecea zi.

Săptămâna aceasta CNSU a adoptat o hotărâre care prevede că sunt exceptate de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele care sosesc din ţările/teritoriile de risc epidemiologic ridicat (ţări aflate pe lista galbenă şi pe cea roşie) următoarele categorii care nu prezintă simptome asociate COVID-19:

  • copiii cu vârsta mai mică sau egală de 6 ani, fără a fi necesară prezentarea rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2;
  • copiii cu vârsta mai mare de 6 ani şi mai mică de 16 ani, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul naţional (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii)

În plus, sunt scutiți de carantină cei care stau mai puțin de 3 zile pe teritoriul României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.