Germania prelungeşte – până la începutul lui ianuarie – restricțiile anti-covid. Astfel, barurile, restaurantele, instituțiile culturale și cluburile de sport rămân închise, şi limitarea participării la reuniuni private, a anunţat cancelarul Angela Merkel, notează AFP. Accesul în magazine va fi restrâns la un număr limitat de clienţi, calculat în funcţie de suprafaţa incintei.

”Trebuie să facem în continuare eforturi (…). Numărul zilnic al infecţiilor (cu noul coronavirus) se află în continuare la un nivel prea mare”, a anunţat cancelarul după mai bine de şapte ore de discuţii, miercuri seara, cu conducătorii celor 16 landuri germane.

Restricţiile decise într-o întâlnire anterioară, din luna noiembrie, urmează astfel să se aplice, în felul acesta, „până la începutul lui ianuarie, dacă nu apare o scădere neaşteptată a ratei infectării (cu SARS-CoV-2), însă acest lucru este, în acest stadiu, improbabil”, a precizat ea.

Rata infectării în Germania atingea miercuri 139,6 la 100.000 de locuitori, departe de obiectivul pe care și l-a propus Guvernul de 50/100.000. Germania înregistra miercuri 961.320 de cazuri de covid-19 declarate oficial (+18.633 în 24 de ore) şi 14.771 de decese din cauza covid-19 (+410, un nou „record”), potrivit Institutului Robert Koch.

„Bula de sărbători” în variantă nemțească

Singura relaxare acordată de către liderii germani este că reuniunile private vor putea atinge zece persoane – începând de la 23 decembrie la 1 ianuarie, fără ca în acest număr să fie incluşi copiii în vârste de până la 14 ani. În afara acestei perioade, reuniunile private sunt limitate la cinci persoane. Cu o zi în urmă, autoritățile britanice au hotărât și ele o astfel de relaxare festivă, pe care au numit-o „bulă de crăciun”.

Petardele şi focurile de artificii, foarte apreciate de către germani de sărbători, vor fi interzise în pieţele şi pe străzile cele mai frecventate. Şcolile vor rămâne deschise până la vacanţă, la 19 decembrie, mai prevede textul negociat de către cancelar cu cele 16 landuri şi transmis presei.

Merkel i-a invitat pe germani să nu plece în străinătate în timpul vacanţei de Crăciun, mai ales la schi. Guvernul federal şi regiunile vor cere de asemenea Uniunii Europene să interzică – până la 10 ianuarie – sejururile la schi, pentru a evita răspândirea virusului.

Bavaria, o destinație foarte căutată de schiorii germani, a devansat această punere în gardă şi şi-a închis marţi staţiunile de Crăciun. Însă Austria vecină se află la cealaltă extremă şi prevede deschiderea pistelor sale de schi. Austria este considerată în continuare de către Germania drept un teritoriu cu risc, în care virusul circulă activ. Una dintre staţiunile cele mai frecventate – Ischgl – a fost un important focar de contaminare iarna trecută, unde s-au infectat turişti veniţi din mai multe ţări europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.