21:35

Premiul RSC pentru cea mai bună imagine este înmânat lui Pătru Păunescu pentru filmul Bunic și nepot. 

21:27

Al doilea premiu special este acordat Magdei Mihăilescu, critic de cinema. 

22:40

Cel mai bun film de lungmetraj, marele și mult așteptatul premiu din această seară merge la Colectiv, regia Alexander Nanau. Astfel, filmul documentar care ne-a reprezentat țara în acest an la Gala Oscar reușește să încheie glorios o seară de gala dedicată cinematografiei românești. 

Bianca Oana, producător: “Vă mulțumim că ati făcut ca povestea familiilor și victimelor Colectiv să răsune încă o dată mai departe”.

23:35

Premiul pentru Cel mai bun documentar din acest an este înmânat de actrița Rodica Lazăr. Câștigător în această categorie este filmul Acasă

Monica Lazurean – Gorgan, producător: “filmul documentar are nevoie în continuare de susținere atât pentru cineaști, cât și pentru publicul doritor de documentar. Spunem de ceva vreme ca documentarul conteaza si vom continua sa spunem acest lucru. filmele documentare sunt importante și au nevoie de finantare. de finantare si sa fie aduse in cinematografe și arătate publicului cat mai larg, mai ales in vremurile aceastea foarte nesigure și pline de dezinformare în care trăim”

23:20

Se acordă premiul special doamnei Doina Levința, creator de modă ca omagiu pentru întreaga carieră. 

Doina Levința: “Mai am încă de făcut multe” “Am avut o mare șansă în viață să lucrez cu actori și regizori minunați.”

23:15

Cea mai bună actriță în rol principal de film din acest an a fost desemnată Diana Cavallioti pentru filmul 5 minute. Acest trofeu marchează faptul că toate premiile de actorie din această seară au fost câștigate de distribuția filmului 5 minute.

23:07

Cel mai bun actor în rol principal este acordat în acest an actorului Mihai Călin aflat la prima lui nominalizare Gopo pentru filmul 5 minute. 

23:03

Premiul pentru Cea mai bună regie este acordat lui Alexander Nanau pentru filmul Colectiv. Este o altă mare victorie pentru acest film care a reușit să pună România pe lista Oscarurilor.

23:03

Premiul pentru Cea mai bună regie este acordat lui Alexander Nanau pentru filmul Colectiv. Este o altă mare victorie pentru acest film care a reușit să pună România pe lista Oscarurilor.

22:50

Gala Premiilor Gopo acordă premiul special pentru a omagia întreaga carieră a actorului Costel Constantin

22:45

Premiul pentru Cel mai bun scenariu este acordat lui Dorian Boguță și Loredanei Novak, pentru filmul Urma. Ambii câștigă în această seară primul lor premiu Gopo din carieră lor. 

22:40

Un moment muzical tribut susținut la violoncel de Andrei Cavassi în memoria personalităților din lumea filmului pe care le-am pierdut din această lume în anul 2020. 

22:55

Irina Moscu, scenograf, câștigă premiul  pentru Cele mai bune decoruri, pentru filmul Tipograf Majuscul, regizat de Radu Jude. 

22:30

Actorii Ilinca Harnut și Bogdan Farcaș acordă în această seară premiul Cea mai bună imagine, categorie câștigată de Oleg Mutu pentru filmul Dragoste 2. America

22:27

Premiul pentru Cele mai bune costume este înmânat de actrița Carmen Ungureanu. Câștigătoarea acestei categorii este Mălina Ionescu pentru filmul Urma

Mălina Ionescu: “vreau să dedic acest premiu amintirii tatălui meu”.

22:15

Damian Drăghici acordă premiul pentru Cea mai bună muzică originală, câștigat de Marius Leftărache, Matei Stratan și Cristina Chiosea pentru filmul Urma.  

22:10

Actorii Roxana Lupu și Eduard Trifa acordă premiul Cel mai bun film de debut, câștigat de filmul Acasă, regia Radu Ciorniciuc. 

22:05

Premiul Cel mai bun sunet merge, în acest an, la Tom Weber, Andreas Muhlschlegel, Lukas Moudry pentru filul Acasă. 

22:00

Este înmânat trofeul pentru Premiul Publicului câștigat anul acesta de filmul Miami Bici, în baza succesului la box office din ultimul an. 

21:45

Premiul pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar din acest an este câștigat de Elvira Deatcu pentru rolul din filmul 5 minute. Acesta este primul premiu Gopo din cariera sa. 

Elvira Deatcu: ‘să nu uităm niciodată că în această profesie, șansa joacă un rol nespus de mare’.

21:40

Crina Matei și Cristian Bota acordă premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar masculin lui Emanuel Pârvu pentru rolul Coman din filmul 5 minute.

21:18

Primul premiu special din cadrul ediției din acest an este acordat lui Enache Hărăbor, sculptor machetist. Trofeul este înmânat de actrița Manuela Hărăbor. 

Manuela Hărăbor: ‘drumul lui a început în același timp cu istoria cinematografiei românești’.

21:15

Premiul Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune este câștigat de În noapte, regia Ana Pasti.

21:11

Premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar este acordat filmului Cerbul a trecut prin fața mea, regia Vlad Petri.

21:09

Premiul pentru Cel Mai Bun Scurtmetraj de Animație este acordat Moartea și Cavalerul, regia Radu Gaciu, aflat la prima nominalizare din carieră. 

21:05

Adrian Nicolae acordă și Premiul pentru Tânără Speranță. Câștigătorul din acest an este Alma Buhagiar pentru regia scurtmetrajului Împreună

Alma Buhagiar:“Nu îmi dau seama ale cui speranțe sunt inscripționate aici dar sper să nu le dezamăgesc”

21:00

Premiul pentru Cel mai bun machiaj și hairstyle este câștigat de Bianca Boeroiu și Domnica Bodogan pentru filmul Tipografic Majuscul. 

20:58

Premiul pentru Cel mai Bun Montaj este Câștigat de Alexander Nanau pentru filmul Colectiv, primul film românesc nominalizat la Premiilor Oscar.

20:50

S-a dat startul galei de premiere. Gala este deschisă de noul prezentator al galei, actorul Adrian Nicolae ‘Este o mare onoare pentru mine să fiu amfitrionul acești gale, cea de-a 15 a ediție a Premiilor Gopo’ 

El a acordat premiul pentru Cel Mai Bun Film European, dintre cele distribuite în România în 2020. Câștigătorul din acest an este filmul “Sorry we missed you”.

19:58

Premiul Publicului a fost confirmat încă de pe covorul roșu. Câștigătorul din această seară este filmul Miami Bici, produs de Codin Maticiuc. 

Premiul publicului este acordat filmului românesc care a înregistrat cel mai mare succes de box office în anul precedent

19.40

Participanții și invitații ediției a 15-a a Premiilor Gopo intră pe covorul roșu, în locația din acest an a evenimentului. Evenimentul se desfășoară la Amfiteatrul Mihai Eminescu din București.

O premieră a acestei ediții este actorul Adrian Nicolae care preia ștafeta de prezentator al galei de la Alex Bogdan, care a prezentat premiile în ultimii 5 ani.

Magda Mihăilescu: “dați-mi voie să aprind o lumina celor care nu mai sunt. Ei, în mod sigur ar fi meritat (acest premiu) înaintea mea”

GALA PREMIILOR GOPO: CÂTEVA ORE PÂNĂ LA CEL MAI IMPORTANT EVENIMENT DEDICAT FILMULUI ROMÂNESC

Au mai rămas câteva ore până la ceremonia de decernare a celor mai importante premii dedicate industriei de film românesc. A 15-a ediție a Galei Premiilor GOPO are loc în această seară de la 19:30 și va putea fi urmărită LIVE pe Voyo.ro, pe platforma TIFF Unlimited și pe premiilegopo.ro. Cele mai importante momente din gală pot fi urmărite pe PRO Cinema, pe data de 1 iulie, de la 20:30. Pe lista nominalizărilor se află și Colectiv, filmul românesc de lungmetraj cu două nominalizări la Gala Oscar din acest an.

Gala Premiilor Gopo 2021 este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc împreună cu Asociația Film și Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Babel Communications.

În cadrul Premiilor GOPO se vor acorda 26 de premii, dintre care 21 pentru categorii de nominalizări. În plus, se vor acorda 4 premii speciale și un premiu din partea publicului, care se va oferi filmului cu cel mai mare succes box-office.

În premieră, în acest an, în cadrul galei au fost create trei noi premii dedicate filmului de scurtmetraj. Cel mai bun scurtmetraj de ficțiune, Cel mai bun scurtmetraj de animație și Cel mai bun scurtmetraj documentar.

Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo 2021 au fost stabilite de un juriu de preselecție alcătuit din profesioniști din domeniu: criticii de film Iulia Blaga, Irina Trocan, Victor Morozov, Călin Boto și Gabriela Filippi, regizorii Marius Olteanu, Mona Nicoară şi Nora Agapi, actrița Emilia Dobrin, editorul Eugen Kelemen și Ioana Dragomirescu, coordonatoarea Cinema “Elvire Popesco”.

Filmele cu cele mai multe nominalizări la ediția din acest an sunt Urmă (12 nominalizări), Ivana cea groaznică (12 nominalizări), Tipografic majuscul (10 nominalizări), Acasă (7 nominalizări).

Printre nominalizările din această seară se numără:

 Cel mai bun film de lungmetraj:

Acasă, My Home 

Colectiv

Ivana cea groaznică

Tipografic majuscul

Cea mai bună regie:

Alexander Nanau -Colectiv

Ivana Mladenovic – Ivana cea groaznică

Radu Ciorniciuc – Acasă 

Radu Jude – Tipografic Majuscul

Cel mai bun actor în rol principal

Igor Babiac – Dragoste 2. America

Mihai Călin – 5 minute

Șerban Lazarovici – Tipografic Majuscul

Teodor Corban – Urmă

Cea mai bună actriță într-un rol principal

Diana Cavallioti – 5 minute

Ivana Mladenovic – Ivana cea groaznică

Irina Rădulescu – Urmă

Tânăra speranța:

Alma Buhagiar – pentru regia scurtmetrajului Împreună

Cătălin Rugină – pentru imaginea scurtmetrajelor Datoria, Vânătoarea de cerbi

Gabor Bondi – pentru rolul Răul din scurtmetrajul În noapte

Patricia Chelaru – pentru montajul filmului Ivana cea groaznică

Teona Galgoțiu – pentru montajul filmului pentru regia scurtmetrajelor Elefant departe, Mă uit înapoi și dispare

Lista integrală a nominalizărilor poate fi accesată aici: https://premiilegopo.ro/nominalizari

De unde vin numele și trofeul Premiilor Gopo

Premiile Gopo sunt un tribut adus lui Ion Popescu-Gopo, artist plastic român, creator pentru nenumărate filme de desen animat în care personajul principal era „omulețul lui Gopo”, care i-a adus notorietate și câteva premii naționale și internaționale, actor, editor de film, scenarist și regizor de film. 

Gopo a devenit o mare personalitate în lumea artistică și a industriei cinematografiei românești, câștigând, în 1957, premiul „Palme d’or” la Festivalul Internațional de Film de la Cannes, Franța, cu filmul de scurt metraj Scurtă istorie, devenind primul film românesc căruia i s-a acordat acest premiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.