Premierul Florin Cîțu a spus astăzi că fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu trebuie să ofere informații privind achiziționarea de către România a vaccinului CureVac, nefiind autorizat în țară sau în Uniunea Europeană. De asemenea, premierul a precizat că țării noastre îi revine 120.000.000 de doze de vaccin pentru că Comisia Europeană a contractat un număr de 10 ori mai mare pentru blocul comunitar.

Care “la acea vreme”? Vaccinurile au fost cumpărate anul trecut de ministrul sănătății de anul trecut, când nu exista nicio aprobare. După aceea, comenzile au fost făcute până în aprilie; nu s-au mai făcut din aprilie. Deci alte comenzi n-au mai fost făcute; doamna Mihăilă a mai făcut, de curând, acum două luni de zile. În rest, n-au mai fost făcute alte comenzi. Poate trebuia să mă întrebați de ce s-a făcut o comandă pentru un vaccin care nu a fost aprobat; poate asta voiaţi să mă întrebați. Acolo nu știu… Iar comenzile nu le-a făcut premierul. Ministerul Sănătății, dacă credea că nu are nevoie, putea să nu facă comanda. Corect; corect. Şi în ședințe nu a fost semne de întrebare despre număr, ci despre buget; niciodată. Să ştiţi că, dacă ministrul sănătăţii ar fi spus că nu este nevoie de vaccin, nu cred că ar fi fost un ministru al sănătății bun. Ideea era următoarea: despre buget. Vrem să avem bugetul. Asta era discuția, nu despre numărul de doze. Nimeni nu știa la momentul respectiv că în România… dacă vă uitați, acum noi avem dozele pentru 70% dintre persoane, nu avem pentru mai mult. Nimeni nu știa că se vor vaccina doar 35% dintre persoane. Dar dacă nu am fi avut dozele, ar fi fost mult, mult, mult mai rău. Eu zic că varianta în care avem doze și românii decid dacă se vaccinează sau nu e mai bună decât varianta pe care o aveam înainte de a nu avea dozele. Dar, da, când un ministru semnează pentru un vaccin care nu este încă aprobat , aici poate că e un semn de întrebare și trebuie întrebat domnul ministru, că el este expert, este ministrul sănătății.

Florin Cîțu, Premierul României

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a dat replica premierului, într-o postare pe Facebook, că acordul semnat de el pentru CureVac dă dreptul României de a plasa comenzi dacă vaccinul va fi aprobat și dacă statul român va considera oportun la acel moment. Voiculescu precizează că nu s-a cheltuit nici un singur cent pentru acel vaccin, în schimb premierul Florin Cîțu ia atâtea decizii proaste încât vaccinurile expiră în depozite.

Parcă nici dna Dăncilă nu își permitea să arunce cu cuvintele în halul ăsta. Florin Cîțu se joacă cu cuvintele așa cum s-a jucat cu bugetul sănătății – complet iresponsabil.Mai întâi de toate: vaccinul CureVac-ul nu este încă aprobat, deci România nu a cheltuit nici măcar un singur cent pe acest vaccin.Apoi:dreptul dobândit prin semnarea acelui acord era acela de a plasa comenzi DACĂ acel vaccin ar fi fost aprobat și DACĂ la momentul respectiv statul român ar fi considerat acest lucru oportun. Nevoia de vaccin în întreaga lume este enormă iar vaccinurile care nu sunt folosite pot fi revândute – fie de către producător, fi de către statul care are dreptul să le achiziționeze. Sigur, asta dacă nu cumva țara respectivă are un mare meșter precum Florin Cîțu care ia atâtea decizii proaste încât vaccinurile expiră în depozite, așa cum înțeleg că s-a întâmplat cu vreo 700.000 de doze de vaccin Astra Zeneca.

Vlad Voiculescu, fostul Ministru al Sănătății

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.