Home CULTURĂ FESTIVALUL DE FILM CINEMAIUBIT REVINE PE MARILE ECRANE DIN 14 DECEMBRIE

FESTIVALUL DE FILM CINEMAIUBIT REVINE PE MARILE ECRANE DIN 14 DECEMBRIE

0
FESTIVALUL DE FILM CINEMAIUBIT REVINE PE MARILE ECRANE DIN 14 DECEMBRIE

Festivalul Internațional de Film Studențesc CineMAiubit a ajuns anul acesta la un sfert de secol. A 25-a ediție se va deschide marți, 14 decembrie 2021 fizic la Cinemateca Eforie și live pe CINEPUB.RO.

Festivalul CineMAiubit ține să nu abdice de la formula clasică ce l-a consacrat: proiectarea filmelor pe ecran mare. Totodată, datorită partenerului principal al festivalului, platforma CINEPUB.RO, filmele proiectate în festival vor putea fi vizionate pe tot teritoriul României.

Organizatorii au ales în acest an să acorde o atenție deosebită filmului studențesc românesc și tinerelor speranțe cinematografice autohtone, selectând un număr considerabil de producții din diverși ani de studiu. Filmele străine din competiție se constituie într-o selecție puternică, fiind reprezentative tematic și stilistic pentru căutările tinerei generații de cineaști.

În cele 25 de ediții de până acum, CineMAiubit a fost martorul distrugerii unei părți importante a patrimoniului cinematografic național, dar, totodată, a fost și garantul viitorului: noi generații de cineaști au debutat pe ecranele festivalului, voci promițătoare au fost remarcate – și, ulterior, au confirmat. De-a lungul timpului, CineMAiubit a premiat nume care ulterior au devenit pilonii de bază ai filmului românesc contemporan: Cristian Mungiu, Călin Peter Netzer, Corneliu Porumboiu, Adina Pintilie, Ivana Mladenovic, Iulia Rugină, Cătălin Mitulescu, Cristian Nemescu, Tudor Cristian Jurgiu, Dana Bunescu, Marius Panduru, Oleg Mutu etc.

Juriul festivalului este compus din personalități recunoscute din țară și străinătate:

– regizoarea, producătoarea și inițiatoarea de festivaluri Suzy Gillett – președinte juriu (UK);

– regizoarea și actrița Alina Grigore;

– regizorul Gabriel de Achim;

– directorul de fotografie Vivi Drăgan Vasile;

– criticul de film  Călin Boto.

În ultima zi de festival, CineMAiubit va prezenta două proiecții speciale:

– o selecție de trei filme documentare grupate sub titlul DOC.UNATC, urmate de o discuție despre necesitatea și destinul filmului documentar în România;

– o proiecție din ciclul Arhiva Activă: filme de patrimoniu din filmoteca UNATC, restaurate și redate publicului.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here