Home SOCIAL FAO: PREȚURILE ALIMENTELOR AU CRESCUT CU 28% ÎN 2021, FIIND CEL MAI RIDICAT INDICE DIN ULTIMUL DECENIU

FAO: PREȚURILE ALIMENTELOR AU CRESCUT CU 28% ÎN 2021, FIIND CEL MAI RIDICAT INDICE DIN ULTIMUL DECENIU

0
FAO: PREȚURILE ALIMENTELOR AU CRESCUT CU 28% ÎN 2021, FIIND CEL MAI RIDICAT INDICE DIN ULTIMUL DECENIU

Indicele global al preţurilor la produsele alimentare a crescut cu 28,1% în 2021, la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, şi speranţele revenirii la condiţii de piaţă mai stabile anul acesta sunt modeste, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În 2021, acest indice a crescut până la 125,7 puncte, cel mai ridicat nivel după cel de 131,9 puncte din 2011.

Preţurile mai ridicate la alimente au contribuit la majorarea inflaţiei, deoarece economiile se redresează în urma crizei provocate de pandemie, iar FAO a avertizat că în ţările dependente de importuri costurile mai ridicate îi pun în pericol pe cei săraci. 

FAO şi-a exprimat prudenţa privind posibilitatea atenuării presiunilor preţurilor în 2022.

„Deşi în mod normal preţurile ridicate ar urma să facă loc producţiei majorate, costul ridicat al factorilor de producţie, evoluţia pe plan global a pandemiei şi condiţiile climatice mai nesigure ca niciodată lasă puţin loc pentru optimism în privinţa revenirii la condiţii de piaţă mai stabile, inclusiv în 2022”

a apreciat economistul FAO Abdolreza Abbassian.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here