Una dintre cele mai controversate măsuri agreate de guvernul Cîțu cu Comisia Europeană, prin PNRR, este angajamentul României de a renunța complet la încălzirea cu lemne analize în 2023. Decizia are ca scop eliminarea uneia dintre sursele de poluare și trecerea la soluții energetice mai prietenoase cu mediul. Termenul angajat de guvern le dă fiori de gheață românilor din multe comunități unde lemnul este principala sursă de căldură, iar infrastructura tehnologică lipsește cu desăvârșire. Politicienii din opoziția de la acea vreme au susținut că este practic imposibil de realizat conversia către alte soluții de încălzire într-un interval atât de scurt de timp. Singura variantă realistă ar fi prelungirea termenului la care se va interzice folosirea lemnului pentru încălzire.

Europarlamentarul Victor Negrescu anunță că a depus o interpelare la Comisia Europeană, prin care cere o rediscutare a termenului limită angajat de guvern.

Am solicitat Comisiei Europene să stopeze aberația fostului guvern de a renunța la încălzirea cu lemne până în 2023 în contextul în care aproape jumătate dintre români se încălzesc în acest mod. În mediul rural sunt peste 80% astfel de locuințe, adică 2.700.000 de locuințe încălzite cu lemn, conform datelor Institutului Național de Statistică, iar ponderea este mai mare pentru zonele montane. Din păcate, chiar dacă protejarea mediului și a pădurilor trebuie să fie o prioritate, este imposibil pentru România să găsească și să ofere soluții alternative până în 2023. Această măsură reprezintă una dintre multiplele greșeli din PNRR care trebuie adaptate realităților și corectate în parteneriat cu instituțiile europene.

Victor Negrescu – europarlamentar PSD

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.