Home 1 DECEMBRIE EDIȚIE SPECIALĂ DE ZIUA ROMÂNIEI: CE S-A ÎNTÂMPLAT ASTĂZI ÎN ISTORIE: 1 DECEMBRIE

EDIȚIE SPECIALĂ DE ZIUA ROMÂNIEI: CE S-A ÎNTÂMPLAT ASTĂZI ÎN ISTORIE: 1 DECEMBRIE

0
EDIȚIE SPECIALĂ DE ZIUA ROMÂNIEI: CE S-A ÎNTÂMPLAT ASTĂZI ÎN ISTORIE: 1 DECEMBRIE

S-a întâmplat, în istoria României, pe 1 Decembrie…

1901 In Romania, Alexandru Vlahuta incepe sa lucreze, impreuna cu Goerge Cosbuc, la cartile de citire pentru scolile primare

1916 Primul Razboi Mondial: La Bucuresti s-a instalat administratia militara germana. Valoarea totala a pagubelor provocate de ocupatie se ridica, in noiembrie 1918, la aproape 18 miliarde lei aur.

1918 Ferdinand I și Maria se întorc la București regi ai Românei Mari

1918 Transilvania se uneste cu Regatul Romaniei, format din principatele unite ale Moldovei si Tarii Romanesti. In sala Casinei din Alba Iulia are loc Adunarea Nationala, cu participarea a 1.228 de delegati (deputati) alesi. Gheorghe Pop de Basesti, presedintele Partidului National Roman, declara Adunarea Nationala de la Alba Iulia “constituita si deschisa”. Vasile Goldis rosteste cuvantarea solemna, incheiata cu un proiect de rezolutie, care incepe cu cuvintele: “Adunarea Nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania”. Proiectul de rezolutie este adoptat cu ovatii prelungite. Pentru carmuirea Transilvaniei, Adunarea Nationala procedeaza la alegerea unei adunari legislative numita Marele Sfat National, compus din 250 de membrii; acesta, la randu-i, va numi un guvern provizoriu – Consiliul Dirigent. Dupa adoptarea actului istoric al Unirii, cei peste 100.000 de participanti la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, adunati pe Campul lui Horea, aproba cu aclamatii entuziaste hotararea de unire neconditionata si pentru totdeauna a Transilvaniei cu Romania. Unirea Transilvaniei cu Romania incheie procesul de faurire a statului national unitar roman, proces inceput in 1859, prin unirea Moldovei cu Tara Romaneasca, continuat prin unirea Dobrogei in 1878, a Basarabiei in martie 1918 si a Bucovinei in noiembrie 1918.Suprafata Romaniei Mari: 295.049 km², cu o populatie de 16.500.000 de locuitori.

1919 Este investit primul guvern de coalitie din istoria interbelica a Romaniei, condus de Alexandru Vaida-Voievod.

1919 Inaugurarea Teatrului National Romanesc din Cluj, cu spectacolul “Se face ziua” si “Poemul Unirii” de Zaharia Barsan, primul director al teatrului.

1920 Consiliul orasenesc al orasului Brasov a donat Castelul Bran Reginei Maria a Romaniei, ca semn de recunostinta fata de contributia sa la infaptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

1931 S-a nascut Johnny Raducanu, muzician de jazz roman, supranumit Mr. Jazz Of România

1936 Este inaugurat Arcul de Triumf, in prezenta regelui Carol al II-lea si a reginei Maria.

1947 Legatia romana de la Praga devine ambasada.

1960 In SUA, la New York, Adunarea Generala a ONU, alege Romania, membru nepermanent Consiliului de Securitate, pentru un an

1963 Ridicarea legatiilor romana si britanica de la Londra si de la Bucuresti la rangul de ambasade.

1990 La Alba Iulia a avut loc sedinta solemna a Parlamentului Romaniei consacrata sarbatoririi zilei de 1 Decembrie. Aceasta devine pentru prima data Ziua Nationala a Romaniei.

1995 A emis pentru prima data, prima dintr-o serie de televiziuni “Media Pro”, Pro TV.

2006 In Romania intra in vigoare un nou cod rutier, mai aspru si controversat

2007 Se lanseaza in limba romana volumul 7 din seria Harry Potter: Harry Potter si Talismanele Mortii.

2010 Se da in folosinta centura ocolitoare a municipiului Sibiu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here