Președintele PSD, Marcel Ciolacu a ales tot calea stăinătății pentru a protesta față de practicile nedemocratice ale Guvernului. Șeful social-democtaților a trimis o scrisoare către președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, cărora li se plânge că executivul de la București încalcă valorile europene.

PUB

Incapabil să contracareze ceea ce consideră a fi măsurile arbitrare adoptate de majoritatea parlamentară, șeful celui mai mare partid politic din România speră acum la o mână de ajutor din partea liderilor europeni, care au sprijinit în mod tradițional adversarii PSD. De-a lungul anilor, liderii PSD au acuzat de nenumărate ori politicienii din opoziție sau de la putere care au reclamat derapaje democratice ale guvernanților în forurile europene sau la ambasadele occidentale de la București.

˝Țara noastră alunecă spre o cale nedemocratică, iar în calitate de lider al opoziției din România am responsabilitatea de a face tot ce pot pentru a-i ajuta pe români și pentru a ne apăra valorile democratice europene”, se arată în scrisoarea trimisă depreședintele Marcel Ciolacu,care a mai subliniat căPSD este deschis la discuții  constructive despre viitorul României pe calea europeană și democratică.

În sinteză, principalele puncte reclamate prin acest document sunt următoarele:

  • Pentru prima dată în istoria postdecembristă, partidele din Coaliție au aprobat un buget fără a accepta niciunul dintre amendamentele venite de la parlamentari.
  • Tot pentru prima dată în istorie, Guvernul a adăugat – total netransparent – o anexă la buget care cuprinde sume financiare alocate preferențial, după un algoritm politic, județelor și localităților care sunt conduse de reprezentanții partidelor care formează majoritatea. PNL a primit 52%, USR 35%, în timp ce UDMR 13% – o distribuție care se suprapune aproape perfect pe ponderea fiecărui partid în coaliție. 
  • Politizarea fondurilor UE. În elaborarea Planului Național de Redresare și Reziliență, Guvernul nu s-a angajat într-un dialog deschis cu Parlamentul, cu opoziția sau cu partenerii sociali
  • Guvernul se concentrează pe politizarea totală a sectorului public: schimbarea a aproape 1000 de directori de școli într-o singură zi, politizarea prin OUG a prefecților și urmează politizarea secretarilor generali ai autorităților locale.
  • Atacul public și radical al Guvernului împotriva Avocatului Poporului, a membrilor Curții Constituționale a României și Consiliului Superior al Magistraturii.
  • În ultimele două zile, actualul prim-ministru și ministrul Justiției au criticat în mod deschis și public o decizie definitivă luată de o instanță de judecată.
  • Premierul a amenințat public liderii sindicatelor și reprezentanții HoReCa pentru organizarea grevelor pașnice împotriva unora dintre deciziile luate fără nicio consultare cu aceștia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.