Home JUSTIȚIE CSOMA BOTOND: “N-AM AJUNS LA NICIUN CONSENS NICI ASTĂZI, CU PRIVIRE LA SIIJ, AVEM VIZIUNI DIFERITE” (VIDEO)

CSOMA BOTOND: “N-AM AJUNS LA NICIUN CONSENS NICI ASTĂZI, CU PRIVIRE LA SIIJ, AVEM VIZIUNI DIFERITE” (VIDEO)

0
CSOMA BOTOND: “N-AM AJUNS LA NICIUN CONSENS NICI ASTĂZI, CU PRIVIRE LA SIIJ, AVEM VIZIUNI DIFERITE” (VIDEO)
Sursa Foto: https://www.facebook.com/csomabotond/photos/4444360705582123

Propunerea ministrului Justiţiei nu prezintă garanţii reale pentru independenţa judecătorilor, a declarat la finalul ședinței coaliției liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, unde Stelian Ion a prezentat o nouă variantă de lucru privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

N-am ajuns la niciun consens nici astăzi, cu privire la SIIJ, avem viziuni diferite. Sunt două probleme cu propunerea făcută de domnul ministru, în viziunea noastră, Prima problemă este că, în cazul magistraţilor de la Înalta Curte, nu ai unde să muţi urmărirea penală, pentru că nu există posibilitate. Şi asta am discutat- şi la Camera Deputaţilor, când această propunere a fost în lucru, şi această problemă am supus-o atenţiei colegilor. O altă problemă este că judecătorul sau procurorul poate să solicite ca urmărirea penală să fie făcută de un alt parchet. Era o variantă mai bună dacă nici nu începea acel parchet (…) Din aceste două motive n-am acceptat această propunere, pentru că propunerea respectivă, în opinia noastră, nu reprezintă garanţii reale pentru independenţa judecătorilor.

Csoma Botond, Liderul Deputaților UDMR

Deputatul UDMR a spus că formațiunea politică “nu face troc politic pe SIIJ” şi a dezminţit afirmaţiile lui Stelian Ion potrivit cărora partidul său nu doreşte de fapt desfiinţarea SIIJ.

Noi am avut o poziţie principială, am venit cu argumente, nu avem o problemă personală cu domnul ministru. (…) Noi am avut un amendament pe care îl avem şi acum la Senat, Am spus că suntem de acord cu desfiinţarea SIIJ, dar avem acel amendament. Nu este un amendament toxic, este bazat pe argumente, argumentele le-am spus de mai multe ori. (…) Am avut zilele trecute discuţii telefonice cu domnul ministru, noi am spus atunci aceste motive pentru care nu prezintă garanţii reale. Dacă va exista o altă propunere, vom discuta, suntem deschişi să discutăm Susţinem desfiinţarea Secţiei speciale, cu acel amendament pe care l-am propus.

Csoma Botond, Liderul Deputaților UDMR

Potrivit acestuia, “”garanţie reală”” înseamnă ca judecătorul să nu fie supus anumitor chestiuni care au fost semnalate şi de Inspecţia Judiciară”.

“Cred că este şi în interesul justiţiabilului din România ca să aibă judecători care iau decizii şi baza legii şi în baza propriei conştiinţe. Deci cred că este in interesul României să avem judecători independenţi. Ce facem cu judecătorii Înaltei Curţi? Dacă judecătorul Înaltei Curţi cere ca dosarul lui să fie strămutat, unde strămutăm? Domnul ministru nu mi-a oferit un răspuns la această întrebare. Când n-ai argumente, să susţii că noi am face jocurile Ungariei, ca Ungaria nu vrea ca România să intre în Schengen? Asta-i o bazaconie de la grădiniţă. Ungaria totdeauna a vrut ca România să intre în Schengen, eu ştiu că Franţa şi Olanda s-au opus intrării României în Schengen. Eu cred că putem colabora, putem trece peste această chestiune, dar, la momentul actual, avem viziuni diferite. Eu am avut o propunere în şedinţa coaliţiei: să purcedem la treabă cu reforma justiţiei, pentru că aceasta nu depinde numai de desfiinţare SIIJ.

Csoma Botond, Liderul Deputaților UDMR

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a anunţat că propunerea sa pentru desfiinţarea Secţiei speciale, discutată în şedinţa coaliţiei de marţi, nu a fost acceptată de UDMR, el a pledând că, în ansamblu, coaliţia se pare că nu-şi doreşte desfiinţarea SIIJ.

Coaliţia, per ansamblu, se pare să nu-şi doreşte deocamdată, cu adevărat, desfiinţarea SIIJ. Am venit cu o nouă propunere, a fost rezonabilă, nu a fost încă acceptată. A fost o propunere în sensul în care, dacă un magistrat ar fi anchetat în calitate de suspect sau inculpat de către o unitate de parchet specializată – DNA, DIICOT sau Parchetul General, a parchetelor pe lângă curţile de apel – să poată solicita o trimitere a dosarului către o altă unitate de parchet învecinată. Să meargă la o unitate de parchet din cadrul aceleaşi structuri, astfel încât să respectăm şi programul de guvernare şi angajamentele. Se pare că nu convine UDMR nicio variantă de desfiinţare a SIIJ.

Stelian Ion, Ministrul Justiției

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here