Home JUSTIȚIE CCR: AJUTOARELE SOCIALE POT FI CRESCUTE CU 140% ÎN TREI ANI

CCR: AJUTOARELE SOCIALE POT FI CRESCUTE CU 140% ÎN TREI ANI

0
CCR: AJUTOARELE SOCIALE POT FI CRESCUTE CU 140% ÎN TREI ANI

Proiectul de lege care majorează cu 140% indicatorul social de referinţă în următorii 3 ani, până la valoarea de 1.200 de lei, este constituțional, a decis CCR, care a respins, astăzi, o sesizare depusă de deputații PNL. De asemenea, curtea a respins majorarea salariilor cu 15% a personalului din cadrul aparatului Administrației Prezidențiale, Secretariatului General al Guvernului și serviciilor Parlamentului.

Astfel, majorarea s-ar putea aplica ajutoarelor sociale în următorii ani, dacă președintele Klaus Iohannis va promulga legea.

Proiectul de lege a fost adoptat de Parlament luna trecută.

“Valoarea indicatorului social de referință este de 500 lei. Valoarea indicatorului social de referință crește anual până la atingerea valorii de 1.200 de lei, după cum urmează: la data de 1 ianuarie 2021 – 780 lei, la data de 1 ianuarie 2022 – 990 lei, la data de 1 ianuarie 2023 – 1.200 lei. Începând cu data de 1 ianuarie 2024, valoarea indicatorului social de referință se modifică anual, prin Legea bugetului de stat, în funcţțe de indicele de creștere a prețurilor de consum prognozat pe an/ an anterior”, potrivit proiectului de lege.

Creșterile salariale cu 15% pentru personalul Administrației Prezidențiale, SGG și Parlament, respinse

Curtea a admis sesizarea de neconstituționalitate depusă de liberali privind majorarea salariilor cu 15% personalului contractual din cadrul aparatului Administrației Prezidențiale, Secretariatului General al Guvernului și serviciilor Parlamentului, pentru complexitatea muncii.

PNL semnala în sesizarea trimisă Curții Constituționale că legea încalcă principiul bicameralismului, în contextul unei forme semnificativ diferite a legii adoptate de Camera Deputaților în raport cu cea adoptată de Senat, a unor deosebiri majore de conținut juridic între cele două forme, cât și reglementarea unor elemente importante care se abat de la obiectivul urmărit de inițiatori. Parlamentarii PNL invocă și încălcarea principiului responsabilității fiscal-bugetare.

“Prin stabilirea unor sporuri care în prezent nu sunt reglementate prin legea salarizării unitare, Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Parlamentul procedează la modificarea implicită a Legii 5/2020, Legea bugetului de stat pentru anul 2020, deoarece sunt evidente implicațiile bugetare ale adaosurilor salariale reglementate prin dispozițiile de completare adoptate de Camera decizională, Camera Deputaților. În contra dispozițiilor constituționale și jurisprudenței Curții, legiuitorul a ales să adopte legea fără consultarea Guvernului cu privire la impactul reglementării asupra Legii 5/2020 privind bugetul de stat pentru anul 2020, cu modificările şi completările ulterioare, nesolicitând fișa financiară obligatorie”, se menționează în sesizare, precizează Agerpres.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here