Home CULTURĂ CONCERT DEDICAT PRIETENIEI DINTRE BRÂNCUȘI ȘI SCRIITORUL JAMES JOYCE

CONCERT DEDICAT PRIETENIEI DINTRE BRÂNCUȘI ȘI SCRIITORUL JAMES JOYCE

0
CONCERT DEDICAT PRIETENIEI DINTRE BRÂNCUȘI ȘI SCRIITORUL JAMES JOYCE

Prietenia dintre sculptorul Constantin Brâncuși și scriitorul James Joyce va fi celebrată la București printr-un concert extraordinar, care va avea loc pe scena Ateneului Român pe 19 februarie, de la ora 19:00, anunță organizartorii.

„Concertul prieteniei dintre Constantin Brâncuși și James Joyce”, pus în scenă de pianista Ana Silvestru, are ca invitați artiști consacrați precum Paul Handschke – solo cellist la Orchestra Tonhalle Zürich, violonistul Cosmin Bănică – concertmaistru al Orchestrei Tonhalle din Zürich, violonistul Rafael Butaru – concertmaistru al Filarmonicii „George Enescu” din București și
clarinetistul Emil Vișinescu – solo clarinetist al Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”.

„Acest concert este un omagiu adus muzicalității remarcabile a lui Constantin Brâncuși, precum și unor teme importante ale creației celor doi mari artiști: exilul, patria lăsată în urmă, dar care le-a rămas aproape, în suflet, tragedia războiului, fluiditatea și evoluția infinită a operei de artă”, a declarat Ana Silvestru, cea care a gândit evenimentul.

Concertul de la Ateneul Român va debuta cu Sonata a III-a „în caracter popular românesc” pentru vioară și pian a lui George Enescu – o emblemă a culturii române în care, la fel ca în „Coloana Recunoștintei fără sfârșit “, arta țărănească este ridicată la sublim. Va urma Trio „Contraste” de Béla Bartók, o lucrare cu care Brâncuși, rafinat meloman, era familiarizat.
„Prin alăturarea Sonatei a III-a de George Enescu cu Trio „Contraste” publicul va putea admira două abordări diferite ale aceleiași culturi de către doi dintre cei mai importanți compozitori ai secolului XX”, a explicat Ana Silvestru.

După care, în sala Ateneului Român se va auzi Sonata pentru violoncel și pian de Claude Debussy, una dintre capodoperele compuse în timpul Marelui Război, perioadă pe care James Joyce a petrecut-o la Zürich, unde a frecventat Cabaretul Voltaire și unde i-a cunoscut pe Tristan Tzara și Marcel Iancu.

Seara se va încheia cu Trioul pentru pian, vioară și violoncel pe teme populare irlandeze de Frank Martin, una dintre cele mai iubite lucrări inspirate de folclorul irlandez.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here