Home JUSTIȚIE COALIȚIA MAJORITARĂ: STATUTUL MAGISTRAȚILOR URMEAZĂ SĂ FIE MODIFICAT ÎN PARLAMENT (SURSE)

COALIȚIA MAJORITARĂ: STATUTUL MAGISTRAȚILOR URMEAZĂ SĂ FIE MODIFICAT ÎN PARLAMENT (SURSE)

0
COALIȚIA MAJORITARĂ: STATUTUL MAGISTRAȚILOR URMEAZĂ SĂ FIE MODIFICAT ÎN PARLAMENT (SURSE)

Surse Politice au declarat pentru Quick News că în ședința coaliției din această seară s-a discutat despre proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi Legii 304/2004 privind organizarea judiciară. Acest proiect vine să pună în concordanță decizia CCR din 24 iulie 2020. Decizia Curții Constituționale blochează în momentul de față transferarea magistraților dintr-o instanță la alta sau dintr-un parchet la altul.

Curtea a reținut că soluția legislativă cuprinsă în art.60 din Legea nr.303/2004, care nu precizează condițiile transferării judecătorilor, generează o stare de impredictibilitate și, altfel, încalcă art. 1 alin.(5) din Constituție, deoarece, de la caz la caz, în mod arbitrar, se poate decide într-un mod subiectiv cu privire la cariera judecătorilor. În această decizie, Curtea reține că art. 60 din Legea nr.303/2024 se limitează la reglementarea expresă numai a autorității competente să dispună transferul judecătorului la cererea sa, fără a stabili criteriile și procedura de transfer al acestuia.

Expunere de Motive Proiect de Lege

Proiectul de lege prevede ca transferul magistratului de la o instanță la alta sau un parchet la altul, doar cu avizul secției corespunzătoare din cadrul CSM și cu punctul de vedere al conducătorului instanței unde se transferă și al conducătorului instituției de unde se transferă. Acest transfer se face doar la solicitarea magistratului în cauză. Transferul nu se poate face către DNA sau DIICOT.

În cadrul discuțiilor, Ministrul Justiției, Stelian Ion, a argumentat acest proiect de lege prin necesitatea de personal de care are nevoie sistemul judiciar în unele instanțe și parchete.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here