Home GADGET CEVA MERGE FOARTE BINE ÎN ROMÂNIA: VITEZA INTERNETULUI A CRESCUT CU 25% ÎN ULTIMUL AN

CEVA MERGE FOARTE BINE ÎN ROMÂNIA: VITEZA INTERNETULUI A CRESCUT CU 25% ÎN ULTIMUL AN

0
CEVA MERGE FOARTE BINE ÎN ROMÂNIA: VITEZA INTERNETULUI A CRESCUT CU 25% ÎN ULTIMUL AN
Computer code on screens

Testele efectuate de utilizatori pe platforma Netograf arata ca in anul 2020 viteza medie de download la nivel national pentru internetul fix a crescut cu aproape 25% fata de anul 2019, pana la 185,8 Mbps, in timp ce viteza medie de upload s-a mentinut constanta la 111,4 Mbps, informează ANCOM.

Datele inregistrate prin intermediul platformei informatice Netograf referitoare la vitezele de transfer se coreleaza cu tendinta generala rezultata din raportarile de date statistice ale furnizorilor de comunicatii electronice corespunzatoare vitezelor de transfer si traficului lunar mediu pe locuitor, calculate de ANCOM pe baza raportarilor furnizorilor.

Astfel, cifrele evidentiate de masuratorile Netograf reflecta cresterea numarului conexiunilor de foarte mare viteza (cel putin 100 Mbps) la puncte fixe cu 16% fata de anul precedent, ponderea conexiunilor de foarte mare viteza ajungand la 80% la sfarsitul anului 2020. Implementarea solutiilor necesare pentru sustinerea vitezelor mai mari se reflecta si in cresterea semnificativa, peste evolutiile din anii anteriori, a traficului lunar mediu pe locuitor din anul 2020 la valori de 44 GB/locuitor/luna, de peste 50% fata de anul anterior.

In anul 2020 se poate constata, in general, o tendinta de crestere a valorilor vitezelor medii de download si upload pentru conexiunile de internet fix inregistrate la nivel de judet, comparativ cu anul 2019. 

Viteza medie de download pentru conexiunile de internet fix variaza de la un judet la altul, intre 95,2 Mbps (Covasna) si 235,5 Mbps (Ialomita). In ceea ce priveste conexiunile de internet mobil, viteza medie de download variaza intre 12,9 Mbps (Giurgiu) si 48,9 Mbps (Vrancea).

„In contextul cresterii cu aproximativ 30% a traficului de internet in retelele fixe pe durata anului 2020, determinata de implementarea muncii la distanta, mutarea cursurilor scolare si universitare in mediul online si de cresterea semnificativa a componentei de entertainment online, cresterea vitezelor de transfer de care au beneficiat utilizatorii reprezinta un indicator important al rezilientei retelelor si al performantei serviciului de acces la internet din Romania. Pe parcursul anului trecut, toti furnizorii au luat masuri pentru monitorizarea mai eficienta a capacitatii disponibile a retelei si ajustarea rapida in functie de necesitati, pentru modernizarea echipamentelor de retea si pentru simplificarea si eficientizarea procesului de achizitie”

Eduard Lovin, vicepresedintele ANCOM

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here