Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a susținut astăzi, 8 decembrie 2021, o conferință de presă în cadrul căreia a punctat principalele obiective ale mandatului său.

  Conferința de presă a debutat cu o veste bună pentru instituțiile de spectacole și concerte, referitoare la prelungirea orelor de spectacol până la 22:00 și mărirea, la 50%, a capacității sălilor instituțiilor de spectacole și concerte, aspect discutat în cadrul ședinței de guvern de astăzi. Acesta reprezintă un prim pas către întoarcerea la o normalitate a vieții sectorului cultural.

  Tototdată, Ministrul Culturii și-a exprimat dorința de a obține, la alcătuirea bugetului pentru anul 2022, 0.1% din PIB-ul României, cu obligativitatea identificării unor soluții creative pentru atragerea de noi resurse la buget.

 Pe lista de priorități a mandatului ministrului Romașcanu  se află și:

  • schema de ajutor de stat pentru sectorul cultural, care să devină operaționale începând de anul viitor
  •  Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023, care să paveze drumul către un program național, Orașe Culturale în România, program ce ar încuraja administrațiile locale să promoveze cât mai multe zone și culturi ale țării. 
  •  Programul Național de Redresare și Reziliență, însemnând reforma sistemului de finanțare în sectorul cultural și dezvoltarea unui sistem electronic pentru acordarea acestor finanțări sau creșterea accesului la cultură în localitățile dezavantajate.

 În plan legislativ, ministrul a amintit că există, în lucru, câteva proiecte printre care a subliniat Codul Patrimoniului, statutul lucrătorului cultural, legea voucherelor culturale, modificarea OUG 189/2008 privind privind managementul instituţiilor publice de cultură.

 În conferința de presă de astăzi, Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu și-a exprimat determinarea de a folosi toate resursele pentru a face din cultură o prioritate, la nivel național.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.