Home JUSTIȚIE CAMERA DEPUTAȚILOR A ADOPTAT UN PROIECT DE LEGE PRIVIND TRANSFERUL MAGISTRAȚILOR

CAMERA DEPUTAȚILOR A ADOPTAT UN PROIECT DE LEGE PRIVIND TRANSFERUL MAGISTRAȚILOR

0
CAMERA DEPUTAȚILOR A ADOPTAT UN PROIECT DE LEGE PRIVIND TRANSFERUL MAGISTRAȚILOR

Camera Deputaților a adoptat, în ședința de plen de astăzi, cu 209 voturi “pentru” și 102 “împotrivă”, proiectul de lege care restabilește regulile de readmitere în magistratură, eliminând posibilitatea reîntoarcerii fără concurs pentru persoanele care au ocupat o perioadă de minimum 10 ani funcția de procuror sau de judecător. În plus, s-a văzut că permitea unor persoane reîntoarcerea în magistratură doar pentru a putea beneficia de pensia specială. Inițiativa deblochează, totodată, transferurile magistraților, sistate din iulie 2020.

Proiectul de lege adoptat astăzi deblochează și transferurile magistraților, punând în acord Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor cu decizia Curții Constituționale din 24 iulie 2020.

În forma adoptată de Comisia juridică a Camerei Deputaților, art. 60 alin. (1) din Legea 303/2004 prevede:
(1) Transferul judecătorilor şi procurorilor de la o instanţă la altă instanţă sau de la un parchet la alt parchet ori la o instituţie publică se aprobă, la cererea celor în cauză, de Secţia corespunzătoare a Consiliului Superior al Magistraturii, cu avizul consultativ motivat al preşedintelui instanţei sau al conducătorului parchetului de unde se transferă şi unde se transferă, însoţite de punctul de vedere al preşedinţilor curţilor de apel/procurorilor generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel în circumscripţia cărora se află instanţa/parchetul de unde se transferă şi unde se transferă. În cazul în care transferul se solicită în circumscripţia aceleiaşi curţi de apel/aceluiași parchet de pe lângă o instanță din circumscripția aceleiași curți de apel este necesar punctul de vedere al preşedintelui respectivei curţi de apel/procurorului general al parchetului de pe lângă respectiva curte de apel.

Camera Deputaților este prima Cameră decizională, proiectul merge spre dezbatere la Senat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here