Home EXTERNE BEM PE RUPTE: ROMÂNIA ESTE PE LOCUL AL DOILEA ÎN TOPUL ȚĂRILOR DIN UE DUPĂ PROCENTAJUL CETĂȚENILOR CARE CONSUMĂ INTENS ALCOOL ÎN FIECARE LUNĂ

BEM PE RUPTE: ROMÂNIA ESTE PE LOCUL AL DOILEA ÎN TOPUL ȚĂRILOR DIN UE DUPĂ PROCENTAJUL CETĂȚENILOR CARE CONSUMĂ INTENS ALCOOL ÎN FIECARE LUNĂ

0
BEM PE RUPTE: ROMÂNIA ESTE PE LOCUL AL DOILEA ÎN TOPUL ȚĂRILOR DIN UE DUPĂ PROCENTAJUL CETĂȚENILOR CARE CONSUMĂ INTENS ALCOOL ÎN FIECARE LUNĂ

În 2019, 8,4% din populația adultă din UE a consumat alcool zilnic, 28,8% săptămânal, 22,8% lunar și 26,2% nu au consumat niciodată sau nu au consumat în ultimele 12 luni, informează Eurostat.

Studiul arată că obiceiul de consum zilnic de alcool crește odată cu vârsta. Cea mai mică pondere a celor care au consumat alcool cel mai frecvent (adică în fiecare zi) a fost înregistrată în rândul celor cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani (1,0%), în timp ce cea mai mare pondere a persoanelor cu vârsta de 75 sau peste (16,0%). Cu toate acestea, ultima grupă de vârstă a reprezentat, de asemenea, cea mai mare pondere care nu a consumat niciodată alcool sau nu a consumat niciunul în ultimele 12 luni (40,3%).

Consumul săptămânal de alcool a fost destul de stabil în toate grupele de vârstă între 25 și 64 de ani, cea mai mare pondere fiind întâlnită în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 45 și 54 de ani (33,5%).
Consumul lunar și mai puțin de o dată pe lună a scăzut ușor odată cu vârsta. Persoanele cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani au înregistrat cea mai mare pondere care a consumat alcool lunar (28,5%).

Consumul zilnic și săptămânal de alcool a fost mai frecvent la bărbați decât la femei (respectiv 13,0% dintre bărbați vs. 4,1% dintre femei și 36,4% dintre bărbați vs. 21,7% dintre femei).

Ponderea persoanelor care consumă alcool zilnic: cea mai mare în Portugalia, cea mai mică în Lituania
Consumul zilnic de alcool a fost cel mai frecvent în Portugalia, cu o cincime (20,7%) din populația consumatoare de alcool în fiecare zi, urmată de Spania (13,0%) și Italia (12,1%). În schimb, cea mai mică pondere a fost de aproximativ 1,0% în Letonia și Lituania.

În Olanda, aproape jumătate din populație (47,3%) a consumat alcool săptămânal, urmată îndeaproape de Luxemburg (43,1%) și Belgia (40,8%).
Consumul lunar în UE a fost cel mai mare din Lituania, cu 31,3%, Letonia (31,1%) și Cipru (30,4%).

Dintre statele membre UE, Croația a raportat cea mai mare pondere a populației (38,3%) care nu a consumat niciodată alcool sau nu a consumat niciunul în ultimele 12 luni.

Cele mai mari diferențe de gen pentru consumul zilnic în Portugalia și Spania

În toate statele membre ale UE, bărbații consumau alcool mai frecvent decât femeile. Cele mai mari diferențe de gen s-au găsit în Portugalia (33,4% față de 9,7%) și Spania (20,2% față de 6,1%) pentru consumul zilnic și în România (32,2% față de 6,6%) și Slovacia (30,6% față de 8,8%) pentru consum săptămânal. Cu toate acestea, proporțiile aportului lunar au fost destul de egale între sexe.

În toate țările europene, femeile au reprezentat o pondere semnificativ mai mare de persoane care nu au consumat niciodată alcool sau nu au consumat niciunul în ultimele 12 luni. Cel mai mare decalaj de gen s-a găsit în Cipru (12,8% bărbați vs. 44,2% femei), Bulgaria (16,2% vs. 42,0%) și Italia (21,5% vs. 46,7%).

Episoade de băut intens cel puțin o dată pe lună mai mari în Danemarca, România și Luxemburg

Consumul intens episodic este definit ca ingerarea echivalentului a peste 60 g de etanol pur într-o singură ocazie. În rândul statelor membre UE, între 4% (Cipru și Italia) și 38% (Danemarca) dintre adulți au raportat că au luat parte la episoade de băut intens cel puțin o dată pe lună. Dintre acestea, majoritatea au făcut acest lucru în fiecare lună, în timp ce o proporție mai mică (între 3 și 19 ori mai mici) s-a angajat în comportament cel puțin o dată pe săptămână.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here