Home GADGET ANCOM: CUM CALCULĂM COSTUL DE TRIMITERE A UNI COLET ÎN UE, PRINTR-O APLICAȚIE A COMISIEI EUROPENE

ANCOM: CUM CALCULĂM COSTUL DE TRIMITERE A UNI COLET ÎN UE, PRINTR-O APLICAȚIE A COMISIEI EUROPENE

0
ANCOM: CUM CALCULĂM COSTUL DE TRIMITERE A UNI COLET ÎN UE, PRINTR-O APLICAȚIE A COMISIEI EUROPENE
Woman picks up mail from automated self-service post terminal machine.

Comisia Europeana pune la dispozitia celor interesati o aplicatie care le permite sa afle costurile trimiterii unui colet in si din orice stat din Uniunea Europeana. Astfel, utilizatorii pot afla din aplicatia disponibila aici cat ii costa sa trimita un colet intern sau transfrontalier, in functie de tipul si greutatea acestuia, avand acces la tarifele practicate de toti furnizorii activi pe piata serviciilor postale la nivel national. Acest demers vine ca urmare a aplicarii Regulamentului privind serviciile de livrare transfrontaliera de colete, adoptat de Parlamentul si Consiliul European in anul 2018, pentru a incuraja concurenta prin cresterea gradului de transparenta a tarifelor acestor servicii si prin stabilirea unui cadru european unitar de monitorizare a evolutiei acestei piete.

Aplicatia pentru verificarea tarifelor pentru livrarea de colete

Unul dintre obiectivele Regulamentului privind serviciile de livrare transfrontaliera este imbunatatirea transparentei preturilor. Regulamentul impune ca furnizorii cu 50 sau mai multi angajati, precum si furnizorii stabiliti in mai mult de o tara din UE, sa ofere autoritatii nationale de reglementare din tara lor preturile interne si transfrontaliere pentru pana la 15 servicii de baza de livrare a coletelor (in anumite cazuri, este posibil ca autoritatile de reglementare sa fi folosit un prag de 25 de angajati pentru a tine cont de anumite conditii din tara lor). Pe baza raportarilor autoritatilor nationale, Comisia Europeana centralizeaza si publica tarifele practicate de furnizori in aplicatia destinata utilizatorilor de servicii postale din intreaga Uniune.

Informatiile despre tarifele practicate sunt valabile incepand cu data de 1 ianuarie a fiecarui an, nu includ TVA si sunt actualizate in fiecare an la 31 martie, preturile publicate fiind raportate in moneda locala si in euro. Cursul de schimb aplicat de Banca Centrala Europeana la 31 martie este utilizat pentru conversia in euro.

De mentionat ca tariful afisat raportat de un furnizor pentru un serviciu de livrare de colete poate include anumite conditii si restrictii. In multe cazuri, caracteristicile unui serviciu de livrare de colete pot diferi de la un furnizor la altul.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here